Direct naar artikelinhoud
Goksector

Integriteit waakhond Kansspelcommissie onder vuur

Minister van Justitie Koen Geens wil eerst het dossier grondig bestuderen.Beeld BELGA

Ambtenaren bij de waakhond van de goksector die cadeaus aanvaarden van gokbedrijven: in België kan dat, en blijkbaar al jaren. De conclusies die het Centrum Integriteit trekt na een maandenlang onderzoek bij de Kansspelcommissie zijn ontluisterend en roepen vragen op, schrijft Het Laatste Nieuws

Er ligt een zeer onverkwikkelijke rapport op het bureau van justitieminister Koen Geens (CD&V). Eentje waarin beschreven staat hoe verrot de Kansspelcommissie is. Bij de instelling die moet controleren of iedereen in de goksector zich aan de wet houdt, blijken de ambtenaren zelf niet vies van het overtreden van de regels. 

Vooral topman Peter Naessens zou te dicht bij bepaalde gokbedrijven gestaan hebben. Naessens ligt onder vuur sinds Het Laatste Nieuws vorige zomer bekendmaakte dat Etienne Marique, de voorzitter van de Kansspelcommissie, een klacht indiende bij het parket van Brussel. Marique beschuldigde Naessens ervan fraude gepleegd te hebben bij de verkoop van oude servers. Die klacht werd na enkele maanden geseponeerd door het gerecht, maar dat belette het Centrum Integriteit (CINT) niet om dieper te graven. 

Die dienst valt onder de Federale Ombudsman en bestaat nog maar sinds 2014. Als er in een overheidsdienst vermoedens zijn van fraude of corruptie, dan kan het CINT een onderzoek voeren. In september nam het Naessens en de andere ambtenaren bij de Kansspelcommissie onder de loep. Computers werden in beslag genomen en personeelsleden ondervraagd. 

De conclusies van het onderzoek zijn ontluisterend. Zo ontdekten de speurders dat aan de top van de Kansspelcommissie overheidsmiddelen verkeerd aangewend zijn en dat ‘een personeelslid’ zijn macht misbruikte voor persoonlijk gewin.  Er is ook sprake van “het belemmeren van de uitvoering van de kerntaken van de Kansspelcommissie”. Dit wil zeggen dat men de controle op de goksector onmogelijk heeft gemaakt of op zijn minst ernstig gehinderd. 

De kwalijkste vaststelling is zonder twijfel het feit dat ambtenaren bij de Kansspelcommissie voordelen van gokbedrijven aanvaard hebben. Dat is bijzonder schadelijk voor de reputatie van de waakhond. Eind 2017 kwam de Hoge Gezondheidsraad al met striemende kritiek. “Je verwacht dat de Kansspelcommissie bezig zou zijn met het controleren van de goksector en met de bescherming van spelers. Maar in werkelijkheid lijkt het meer op een soort ondernemersorganisatie voor de goksector”, klonk het. 

Chaos

In het licht van de ontdekkingen door CINT krijgt die kritiek een extra dimensie. Want hoe zeker kunnen we zijn dat bepaalde gokwetten de voorbije jaren niet beïnvloed zijn vanuit de Kansspelcommissie omdat sommige ambtenaren voordelen ontvingen? En zijn de controles bij gokbedrijven altijd volgens het boekje verlopen of werd voor ‘gulle’ firma’s een oogje dichtgeknepen? Vragen die de komende weken vast en zeker ook gesteld zullen worden in het parlement. 

Naessens, naar wie het onderzoek oorspronkelijk gericht was, laat via zijn advocaat Anne Marie De Clerck weten dat hij zich niet in de media zal verdedigen. Hij benadrukt enkel zijn onberispelijke reputatie.  Ook minister van Justitie Koen Geens is karig met commentaar. “Ik heb het dossier nog maar net in mijn bezit en wil het eerst bestuderen vooraleer ik grote uitspraken doe. Zodra er meer duidelijkheid is, zal ik gepaste maatregelen nemen.” 

Het politieke spel rond de benoeming van een opvolger voor Marique – die al op pensioen had moeten zijn – sleept aan, en nu is er ook nog een rapport dat ernstige integriteitsschendingen aan de oppervlakte brengt. De chaos is compleet. 

En dat uitgerekend op een moment dat de goksector sterker staat dan ooit. De omzet in België nadert 1 miljard euro, en het aantal Belgen op de zwarte lijst bereikt recordhoogtes. Er zijn nu al meer dan 300.000 Belgen die geregistreerd staan wegens risico op gokverslaving. En de waakhond? Die is stilaan toe aan een spuitje.