Aanvaardden ambtenaren van de Kansspelcommissie cadeaus van gokbedrijven?

Ambtenaren van de Kansspelcommissie zouden cadeaus van gokbedrijven hebben aanvaard. Dat staat in een rapport dat gisteren aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is bezorgd en dat de krant Het Laatste Nieuws kon inkijken.

Het Centrum Integriteit (CINT), een dienst die valt onder de Federale Ombudsman, heeft de afgelopen maanden in alle stilte een onderzoek gevoerd naar mogelijke fraude en corruptie bij de Kansspelcommissie. Speurders namen bij de instantie die de goksector moet controleren  computers in beslag, verhoorden personeelsleden en kwamen volgens Het Laatste Nieuws tot “verbijsterende conclusies”. 

De speurders zouden vijf “ernstige integriteitsschendingen” hebben vastgesteld bij de gokwaakhond. Het gaat onder meer over misbruik van overheidsmiddelen, het onderscheppen van e-mails, machtsmisbruik en het aanvaarden van voordelen van gokbedrijven. Vooral dat laatste is bijzonder kwalijk, bij een instelling die net moet waken over de goksector. 

Rapport

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat hij het bewuste rapport gisteren heeft ontvangen en dat de aanbevelingen en conclusies ervan bekeken worden. Als dat nodig zou blijken, zal de minister “de nodige maatregelen” treffen. 

Het onderzoek begon in september, bij de man die sinds begin vorig jaar aan het hoofd van het secretariaat van de Kansspelcommissie staat. 

Zijn advocaat zegt in een reactie aan VRT NWS dat het rapport niet aan haar cliënt bezorgd is, enkel de conclusies. "Mijn cliënt kan met de hand op het hart zeggen dat hij zichzelf niets te verwijten heeft, dat hij geen persoonlijke voordelen heeft aanvaard van wie dan ook, dat hij zijn functie altijd integer heeft uitgeoefend en dat hij zich bij de bevoegde instanties wil verdedigen." De advocaat wijst er ook op dat een eerdere klacht tegen de man geseponeerd werd. 

Tegenstrijdige belangen

Frieda Matthys, hoogleraar psychiatrie aan de VUB en voorzitter van de werkgroep “Gokstoornis” van de Hoge Gezondheidsraad, omschrijft het nieuws als “schokkend”. Maar ze komt niet helemaal uit de lucht gevallen.

Toen Matthys drie jaar geleden voor de Hoge Gezondheidsraad een advies formuleerde over gokstoornissen, zag ze op de website van de Kansspelcommissie dat die zichzelf onder andere tot doel stelde om “te waken over een rendabele kansspelsector”. Matthys merkt op dat dit tegenstrijdig is met een andere doelstelling: het beschermen van de mensen die gokken.

Matthys vond op de website toen ook dat de Commissie veel initiatieven neemt om de goksector te verdedigen en dus “een beetje een belangenvereniging is voor de goksector.”

“We hebben bijvoorbeeld gezien dat ze gaan procederen zijn tegen het rookverbod in casino’s en dat ze probeerden de witwasregels te temperen”, zegt professor Matthys in “De ochtend” op Radio 1. “Eigenlijk doen ze veel moeite om het voor de goksector gemakkelijker te maken. In die zin passen de conclusies uit het onderzoeksrapport hier ook in”, concludeert Matthys.

Tegelijk benadrukt Matthys het belang van de Kansspelcommissie. “Zij zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen illegale praktijken gebeuren. Maar als ze ondertussen zelf zouden zoeken naar de gaatjes in de wet, zijn we niet goed bezig.”

Meest gelezen