Viroloog Marc Van Ranst na Europese coronadoden: “Er is sprake van een pandemie, we moeten een versnelling hoger schakelen en voorbereidingen treffen”

Na twee Europese coronadoden in één dag waarschuwt viroloog Marc Van Ranst dat het coronavirus intussen zo wijdverspreid is, dat we kunnen spreken van een pandemie. “We zitten in Europa met besmettingen die geen link hebben met de Chinese besmettingshaard. Dat is zeer zorgwekkend. Er is lokale verspreiding in alle werelddelen. We moeten wereldwijd voorbereidingen treffen.”

Arthur De Meyer

De afgelopen 24 uur bezweken in Italië twee mensen aan het coronavirus (zie inzet). Dat brengt de teller in Europa op drie doden. “De eerste persoon die overleden is aan de gevolgen van het virus, was een 80-jarige Chinese toerist in Frankrijk. Zoiets was eigenlijk wel te verwachten. Als je op die leeftijd een longontsteking oploopt, is dat vaak dodelijk. Het eerste Italiaanse mannelijke slachtoffer was ook op leeftijd, maar over het vrouwelijke slachtoffer weten we momenteel niet veel.”

LEES OOK. Derde dode door coronavirus in Europa: al twee mensen overleden in Italië, na eerder dodelijk slachtoffer in Frankrijk

Zorgwekkender is dat er bij die doden in Italië geen rechtstreekse link meer te vinden is met China. “We zitten nu dus met besmettingen over de hele wereld en er zijn verschillende gevallen die geen duidelijke link meer hebben met de oorspronkelijke besmettingshaard”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “We gaan nu een nieuwe fase in. We kunnen spreken van een pandemie. Het is tijd om een versnelling hoger te schakelen. De hele wereld moet nu de broodnodige pandemievoorbereidingen treffen.”

© pn

De viroloog vreest ook dat de quarantaines rond de Chinese besmettingshaarden niet lang meer houdbaar zijn. “Ze zullen die heel binnenkort moeten opheffen omdat de economische schade anders te groot wordt. Om u een idee te geven: 97 procent van de antibiotica die in de VS genomen worden, komen uit China. De voorraden slinken. Ze gaan niet anders kunnen, maar het kan voor problemen zorgen.”

Ook banken moeten maatregelen nemen

Pandemievoorbereidingen treffen, houdt in dat álle sectoren zich moeten klaarmaken voor scenario’s waarbij veel zieken vallen. “Dat geldt voor de gezondheidszorg: ze moeten zorgen dat er genoeg ziekenhuisbedden klaarstaan, prioriteit geven aan de eerstelijnszorg, in voldoende verplegend personeel voorzien, medicijnen inslaan, … Maar ook andere sectoren moeten zich voorbereiden en een continuïteitsplan opstellen. Gaande van banken, scholen en transportsector tot supermarkten.”

Zo moet een bank plannen achter de hand houden om ervoor te zorgen dat haar financiële kerntaken niet stilvallen als er te veel personeel ziek wordt. En een supermarkt moet rekening houden met het feit dat leveringen kunnen stokken omdat de transportsector problemen ondervindt door een groot aantal zieken.

Nieuwe Europese besmettingshaarden

Ons land is volgens Van Ranst relatief goed voorbereid. “We hebben zulke plannen, modules en protocollen. Ze bestaan. We hebben die opgesteld in 2009 ten tijde van de Mexicaanse griep, maar ze moeten nu wel geactualiseerd worden. De krokusvakantie is traditioneel een periode waarin alles een beetje stilvalt en iedereen graag gaat skiën. Maar we mogen écht niet op onze lauweren rusten.”

© AFP

Vooral omdat er volgens de viroloog de komende weken nieuwe besmettingshaarden zullen opduiken in andere Europese landen. “Het is mogelijk dat ze besmettingshaarden in Italië onder controle krijgen. Lombardije is niet bepaald dichtbevolkt gebied, maar het virus circuleert wel degelijk. Ook is rond de besmette dorpjes een quarantaine van zeven dagen ingesteld. Dat is te kort. Zo’n maatregel is pas effectief zodra die tweemaal de incubatietijd van het virus bedraagt. Voor het coronavirus is dat 5,2 dagen. Om die reden pleit ik voor veertien dagen quarantaine. Dat is doenbaar zonder een economie en samenleving plat te leggen, maar wel nodig.”

© Photo News

Langere incubatietijd?

In de Chinese provincie Hubei melden lokale autoriteiten dat een 70-jarige man pas 27 dagen nadat hij besmet raakte ziekteverschijnselen vertoonde. Om die reden wordt nu geopperd dat de incubatietijd van het coronavirus mogelijk veel langer is dan aanvankelijk gedacht werd. “Er zijn enkele gevallen genoteerd met een langere incubatietijd, dat klopt”, zegt Van Ranst. “Maar dit heeft meer weg van een uitzondering. Niets zegt dat die Chinese man geen tweede besmetting heeft opgelopen. Ook is de incubatietijd van een virus een gemiddelde. Het is perfect mogelijk dat die bij sommige patiënten langer of korter is. De gemiddelde incubatietijd van het coronavirus is nog steeds 5,2 dagen.”

bekijk ook

WHO-topman: “Uitbraak van coronavirus vormt ernstige bedreiging voor de hele wereld”

Trump voorspelt verdwijning van coronavirus in april dankzij “warm weer” en prijst Chinese autoriteiten

Explainer - Wat is het coronavirus?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen