Direct naar artikelinhoud
Soap & Co

Prins Andrew viert verjaardag, maar veel genodigden hadden toevallig net iets anders te doen

Prins Andrew viert verjaardag, maar veel genodigden hadden toevallig net iets anders te doen
Beeld rv

Normaal gesproken had het een knalparty moeten worden, maar de 60ste verjaardag van prins Andrew liep uit op een sof. 

Zal het uiteindelijk nog een beetje gezellig zijn geweest in de Royal Lodge in Windsor, de woning van de Britse prins Andrew? Woensdag werd hij 60 en ondanks de affaire-Epstein, waar hij tot aan zijn oren in zit, was er feest. Aanvankelijk was het plan groots uit te pakken, net als toen de prins 50 werd. Maar dat leek zijn moeder, The Queen, gezien alle ellende en vooral het beschamende tv-interview dat Andrew gaf om zichzelf vrij te pleiten in het seksschandaal, niet zo’n goed idee.

Uiteindelijk werd de besloten kring nog ­intiemer dan gepland. Veel genodigden hadden toevallig net iets anders te doen, die avond. Andrews ex Sarah Ferguson, die hem door dik en dun steunt, heeft zelfs op het laatste moment nog een tweede ronde uitnodigingen gestuurd aan mensen die eerst niet in aanmerking kwamen.

Ook familieleden haakten af, maar zijn dochters kwamen in ieder geval wel. Maar of Beatrice en Eugenie echt in feeststemming waren? Vooral de oudste, Beatrice, zal het haar vader ongetwijfeld kwalijk nemen dat haar huwelijk in mei dreigt onder te sneeuwen door het schandaal.

Harry en Meghan lieten verstek gaan. Het stel heeft blijkbaar niet veel op met een oom die ­verwikkeld is in een internationaal netwerk van seksslavinnen. Ze blijven dus in Canada, in hun tijdelijke stulpje op Vancouver Island, zo ver mogelijk weg van Groot-Brittannië. U begrijpt dat ‘stulpje’ een understatement is: de villa, gelegen op een schiereilandje, heeft acht slaapkamers, een wijnkelder en een 17de-eeuwse open haard die speciaal uit Frankrijk is geïmporteerd door de verhuurder, een Russische zakenman. Je hoort die Britten al zeuren: “Wie gaat dat betalen?” Nou, behalve de beveiliging schijnt het stel dat echt zelf te doen.

Therapie

Meghan en Harry hebben wel een videoboodschap gestuurd naar Andrew. Of dat de feestvreugde heeft verhoogd, valt te betwijfelen. De filmpjes van Meghan vallen niet zo goed in de ­familie. Zo mocht een opname van haar en Vogue-hoofdredacteur Edward Enninful van Buckingham Palace niet online komen. Meghan maakte het ­filmpje toen ze gasthoofdredacteur van het blad was. Nu ze officieel geen deel meer uitmaakt van de koninklijke clan, heeft ze het lekker toch gedeeld op Instagram. Het is een weinigzeggend babbeltje waarbij Edward en Meghan gekke hoedjes opzetten en op een ­roltoeter blazen. Niks schokkends, en dat zegt iets over de strakke ­teugels van de Britse monarchie.

Harry heeft ondertussen op een seminar in Miami nog een keer uitgelegd waarom hij, Meghan en hun zoontje Archie vertrokken zijn. Hij is drie jaar in therapie geweest om te verwerken wat hij heeft moeten doorstaan, met name de ondraaglijke druk van de tabloids. Zijn verhaal kreeg nog meer lading door de dood van een ex-geliefde, afgelopen week. Tv-presentatrice Caroline Flack, met wie Harry tien jaar geleden een korte relatie had, pleegde zelfmoord nadat de tab­loids een genadeloze campagne tegen haar voerden. Caro­line werd ervan beschuldigd dat ze haar vriend had geslagen en hoewel de vriend zelf er geen grote zaak van wilde maken en de rechtszaak nog moest plaatsvinden, had de pers haar al afgemaakt. Letterlijk. Voor Harry zal het extra bewijs zijn dat hij de juiste beslissing nam Engeland te verlaten.