© EPA-EFE

Japan meldt eerste coronabesmetting na vertrek passagiers van cruiseschip

Een vrouwelijke passagier die het cruiseschip Diamond Princess mocht verlaten, heeft positief op het coronavirus getest nadat ze eerder negatief getest had, zo heeft de Japanse tv-zender NHK zaterdag gemeld.

De 60-jarige vrouw mocht het schip woensdag verlaten, na een quarantaine van twee weken, samen met honderden andere passagiers die negatief getest hadden op het virus, dat officieel SARS-CoV-2 heet. De Japanse vrouw testte op 14 februari negatief op het virus, meldde NHK.

De regering in Tokio liet de passagiers naar huis gaan met het openbaar vervoer, een beslissing die door deskundigen bekritiseerd werd. Andere landen, waaronder Duitsland, plaatsten hun onderdanen in quarantaine nadat ze van boord en teruggekeerd waren, uit vrees dat ze misschien toch besmet waren met het virus.

LEES OOK. Viroloog Marc Van Ranst na Europese corona-doden: “Er is sprake van een pandemie, we moeten een versnelling hoger schakelen en voorbereidingen treffen”

Twee passagiers uit Australië hadden negatief getest terwijl ze aan boord van de Diamond Princess waren, en testten positief nadat ze thuis waren aangekomen.

Ruim honderd passagiers van de Diamond Princess die negatief testten op het coronavirus maar contact hadden met besmette mensen, werden zaterdag van het schip gehaald en aan land in quarantaine geplaatst. Een duizendtal bemanningsleden wacht nog op het schip voor de kust van Yokohama. Aanvankelijk waren 3.700 mensen aan boord van het schip.