Ugent wil getuige bij élk mondeling examen

Mondelinge examens afleggen alleen met de prof in een afgesloten ruimte? Voor rector Anne De Paepe mag dat aan de Universiteit Gent vanaf volgend jaar verboden zijn. Het is namelijk een van de tien maatregelen die een externe commissie voorstelt om ongepast gedrag onmogelijk te maken. “Weten dat iemand meekijkt, kan een geruststelling zijn.” Tuly Salumu en Kim Clemens

Tuly Salumu en Kim Clemens

Geen een-op-een ondervraging in een afgesloten kamer. Maar wel: een transparante ruimte met een glazen wand. Dat is voor de externe commissie de ideale omgeving voor een mondeling examen. “Het kan een rem zijn voor ongepaste aanrakingen, zoals contact met de knie”, zegt voorzitter Mireille Deziron. Het advies komt niet zomaar uit de lucht vallen. De commissie is een rechtstreeks gevolg van de heisa rond machtsmisbruik en seksuele intimidatie door een prof in de vakgroep letteren. De universiteit kreeg het verwijt klachten onder de mat te vegen. De commissie spreekt de universiteit nu vrij, maar stelt op het vlak van transparantie heel wat pijnpunten vast. Tien maatregelen moeten orde op zaken stellen.

“De aanpassing van de mondelinge examens is een heel concrete maatregel die de universiteit gemakkelijk kan uitvoeren.” Uit gesprekken met studenten blijkt dat velen zich ongemakkelijk voelen als ze met een prof in een afgesloten ruimte zitten. “Weten dat iemand meekijkt, kan dan een geruststelling zijn.”

Rector De Paepe neemt het voorstel ter harte. “Bij toekomstige bouwprojecten zullen we daar rekening mee houden. In tussentijd kunnen we ervoor zorgen dat de deur altijd open blijft of dat een tweede student aanwezig is in het lokaal”, aldus De Paepe.

Evaluatieformulier

Andere universiteiten zijn nog niet van plan de Gentse maatregel te volgen. “Dan zou je binnenkort ook geen prof meer alleen met een studente in een lift mogen laten”, zegt woordvoerder Peter De Meyer van de Universiteit Antwerpen. “Wij willen niet alles overdreven in regeltjes gaan gieten. In de praktijk is het trouwens al meestal zo dat er tijdens een mondeling examen drie of vier studenten schriftelijk voorbereiden in het lokaal. Studenten hebben ook altijd het recht om een ombudspersoon mee te nemen als ze zich niet op hun gemak voelen.” Ook in Brussel vertrouwt men op het bestaande systeem. “We hebben een meldpunt opgericht”, zegt rector Caroline Pauwels. “De echte uitdaging is mensen weerbaarder maken door erover te praten: openlijk of via dat meldpunt.”

Naast het vernieuwde mondelinge examen, vraagt de Gentse commissie ook de evaluatieformulieren voor de docenten uit te breiden, en om slachtoffers van seksuele intimidatie op te vangen op één website die alle informatie bundelt en één servicecentrum waar iedereen terechtkan. Rector De Paepe hoopt de maatregelen tegen volgend academiejaar te kunnen uitvoeren. “Zodat we zo snel mogelijk de drempel tot het melden van misbruik verlagen.”

Ondertussen loopt de tuchtzaak tegen de betrokken professor nog. Hij deed wel al afstand van zijn takenpakket.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen