Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie. © Ilvy Njiokiktjien/Hollandse Hoogte

Crèche, onthaalouder of nergens beter dan thuis? Dit zegt de wetenschap over de opvang van kinderen

Bijna zes op de tien Vlaamse kinderen jonger dan drie jaar gaan vandaag naar een crèche of onthaalouder. “Elke vorm van kwaliteitsvolle voorschoolse opvang bevordert de taalontwikkeling, sociale vaardigheden, én zorgt voor een goede start op school”, klinkt het bij wetenschappers, waaronder professor Michel Vandenbroeck, hoofddocent gezinspedagogiek (UGent) en expert in kinderopvang. Maar wat als je je kind liever thuis houdt of bij oma en opa aanklopt? 

18 reacties

  • Nico Herbots

    4 jaar geleden
    Alles heeft voor- en nadelen. Iedereen probeert zo goed mogelijk te doen voor zijn of haar kroost op zijn of haar manier en binnen zijn of haar mogelijkheden. Niemand heeft er wat aan om continu de les te worden gespeld door wildvreemden op internetfora of door pedagogen van allerlei slag en strekking, al dan niet zonder diploma. Doe je ding en wees niet zo hard voor anderen of voor jezelf.
  • Emi Hergersberg

    4 jaar geleden
    kinderen hebben recht om liefdevol op te groeien in een warme thuis. Er zijn er velen die dat missen : de klassen zitten tegenwoordig vol met probleemkinderen als gevolg van morele verwaarlozing..
  • Anne Geerts

    4 jaar geleden
    Onze kleinzonen zijn, als mama gaat werken, bij de beide grootouders en zij zijn prima opgevoed en kunnen heel goed mee op alle gebieden!
  • Isabel Princen

    4 jaar geleden
    Ik heb het geluk mits thuiswerk e.d. altijd thuis te zijn voor de kinderen en geloof mij,die zijn sociaal genoeg. Eten thuis als ze willen en op school als ze daar zin in hebben. Met een man die in de bouw minimum 70 uur per week van huis is,geen overbodige luxe. Ik heb ze niet op de wereld gezet om erdoor een a der gelaten opvoeden. En dat 'je moet tegenwoordig wel' niemand is verplicht een huis van 300.000€ te kopen en 2 auto's voor de deur te hebben.
  • Joris De Beule

    4 jaar geleden
    "De wetenschap", dat die zich hiermee gaan bezighouden is bijna hilarisch! Allicht zijn dat een paar afgestudeerde jongeren die zelf geen kinderen hebben... Waar is de tijd van échte emoties en gevoelens toch heen?