Smullen van hummus: 3 x heerlijke recepten
Op je boterham, als smeuïge dip met knapperig brood of als bijgerechtje bij een geurige couscous ... hummus smaakt altijd. Het leuke is dat je deze Libanese lekkernij in geen tijd zelf klaarmaakt.
1. KLASSIEKER: HUMMUS MET LAMSGEHAKT EN GRANAATAPPELPITJES
Voor 4 personen • 20 minuten
• 250 g gedroogde kikkererwten • 1 el bicarbonaat • 2 el tahin • 1 teentje knoflook • 1 el komijnpoeder • sap van 1 citroen • olijfolie • peper en zout • 200 g lamsgehakt • cayennepeper • pitjes van 1 granaatappel • handvol koriander
Zo ga je te werk
1> Week de kikkererwten een nacht in koud water. Laat uitlekken en kook ze in ongeveer 1,5 uur gaar in water met het bicarbonaat. Giet af en hou een kopje kikkererwten apart.
2> Doe de overige kikkererwten met de tahin, de knoflook, het komijnpoeder, het citroensap, 5 eetlepels olijfolie en een scheutje water in een blender. Kruid met peper en zout en mix tot een smeuïg geheel.
3> Bak het gehakt rul in wat olijfolie en breng op smaak met cayennepeper en zout. Bak ook de apart gehouden kikkererwten even aan in olijfolie.
4> Schep de hummus op een mooi bord, verdeel er het gehakt over en werk af met de gebakken kikkererwten, granaatappelpitjes en koriander. Bedruppel met olijfolie. Geef er knapperig brood bij.
Tip: Voeg wat paprikapoeder en chilivlokken toe als je van pittig houdt.
2. VERRASSEND: FRISSE ERWTENHUMMUS MET COTTAGECHEESE
Voor 4 personen • 20 minuten
• 250 g gekookte kikkererwten • 300 g erwtjes (diepvries) • 2 el tahin • sap van 1 citroen • 1 teentje knoflook • bosje munt • handvol dragonblaadjes • 130 g cottagecheese • olijfolie • peper en zout • bosje waterkers • 1 tl sesamzaadjes
Zo ga je te werk
1> Spoel de kikkererwten onder koud water en laat uitlekken. Blancheer de erwtjes 5 minuten in lichtgezouten water. Giet af en spoel onder koud water. Hou een handvol erwtjes apart voor de afwerking.
2> Doe de erwtjes met de kikkererwten, de tahin, het citroensap, het gepelde knoflookteentje, de helft van de munt, de dragon, 100 gram cottagecheese, een scheutje water en een scheutje olijfolie in een blender. Kruid met peper en zout en mix glad.
3>. Doe de hummus in een kommetje en werk af met de rest van de munt, erwtjes, cottagecheese, waterkers en sesamzaadjes. Druppel er nog wat olijfolie over.
Tip: Serveer hier wat naanbrood bij of hou het extra gezond met reepjes selder en wortel.
3. VEGGIE & VEGAN: RODEBIETENHUMMUS MET GEGRILDE GROENTEN
Voor 4 personen • 45 minuten
• 1 grote gekookte rode biet, grof gehakt • 250 g gekookte kikkererwten • 2 el tahin • 3 el limoensap • 2 el fijngehakte dille + extra om af te werken • 1 teentje knoflook, geperst • peper en zout • 20 g pijnboompitten
• handvol tuinkers
Voor de gegrilde groenten: • 200 g fijne wortelen • 1 pastinaak • 100 g raapjes • 1 bol knoflook • 2 sjalotten, gepeld, in partjes • 2 el ahornsiroop • enkele takjes tijm • olijfolie
Zo ga je te werk
1> Verwarm de oven voor op 190 °C. Schil en halveer de wortelen in de lengte. Schil en snij de pastinaak in lange repen. Snij de kleine raapjes doormidden, de grotere in kwartjes. Halveer de bol knoflook. Meng de groenten met de sjalotten, ahornsiroop, tijm en een scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel ze over een ovenschaal en leg er de gehalveerde lookbol bij. Zet 25 minuten in de oven.
2> Doe de rode bieten, kikkererwten, tahin, het limoensap, de dille, knoflook en een scheutje water in een blender. Kruid met peper en zout en mix glad. Schep de hummus in een groot bord.
3> Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan. Schep de gegrilde groenten op de rodebietenhummus en werk af met de geroosterde pijnboompitten, dille en tuinkers.
Tip: Ook lekker met fijngesneden gerookte zalm.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
-
PREMIUM
Apero time! Foodie Sonja Peeters maakt 3 originele cocktails en bijpassende hapjes waarmee je gegarandeerd indruk zal maken
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
-
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
Deze hele maand loopt in ons land de VeggieChallenge van EVA, die de Belgen meer plantaardig wil doen eten. Op zoek naar inspiratie? Karolien van Karola’s Kitchen, Elisabeth Van Lierop van plantbased.be en Laura Verhulst a.k.a. Madam Bakster delen hun beste tips om lekker plantaardig te koken en een recept dat een must is in je receptenboek. -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
-
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
Daar is de lente, daar is de z... zeebaarsfilet! Oké, op de meteorologische lente is het nog even wachten, maar met dit lekkere visrecept kom je alvast in de juiste sfeer. De salsa verde, op basis van munt en koriander, zorgt voor een zalig zuiders smaakje. -
Lidl
Mag het wat meer zijn? Aan deze gegrilde oesters kan niemand weerstaan
Klassiekers zijn er om gekoesterd te worden, en daar is de oester er één van. Met dit feestelijke hapje geef je je apero net wat meer cachet. Geen parels, wel een heerlijke combinatie van de zilte smaak van oesters met een laagje van paprika, peterselie en, jawel, wodka. Slurp! -
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer