© HBvL

Angel ‘de Spanjaard’ (89) overleden

In Tongeren is vrijdag Angel Garitacelaya Costales overleden op 89-jarige leeftijd. ‘Angel de Sponjaar’ was de laatste van zeven Spaanse vluchtelingen die 80 jaar geleden in Tongeren belandden.

diro

Angel Garitacelaya Costales vluchtte ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog naar België. In de zomer van 1936 pleegden opstandige militairen onder leiding van generaal Franco een coup om in Spanje de republiek omver te werpen. Angel belandde samen met zes andere jongens in Tongeren. Hij was amper negen jaar. “Angel werd opgevangen door de familie Coenen, die aan de brug in de Jekerstraat woonde”, vertelt zijn vrouw Mariette Candrix. “Ze hebben hem later geadopteerd. Angel woonde nadien ook nog een tijdje in de Hasseltsestraat.”

Mariette ontdekte haar toekomstig man in Rutten: “Het was op 1 mei, tijdens het Evermarusspel toen ik hem voor de eerste keer zag. Hij was tien jaar ouder dan ik en sprak gelukkig al goed Nederlands”, vertelt ze. Het koppel kreeg een dochter. Angel werkte onder andere bij Englebert en Hydromation “Hij is heel zijn leven een Spanjaard gebleven. Van de Belgische nationaliteit moest hij niks weten.” Schilderen was zijn hobby, zijn hele huis in de Bulkerstraat hangt vol met schilderijen. De afscheidsdienst van Angel vindt donderdag om 11 uur plaats bij uitvaartzorg Driesen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer