Marc Van Ranst spreekt van een kantelpunt in de verspreiding van het coronavirus.
Volledig scherm
PREMIUM
Marc Van Ranst spreekt van een kantelpunt in de verspreiding van het coronavirus. © BELGA

Viroloog Marc Van Ranst noemt coronavirus “pandemie”: “We zitten op een kantelpunt”

Het coronavirus is nu zo wereldwijd verspreid dat we van een pandemie kunnen spreken. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst. “We zitten op een kantelpunt. Er duiken nu derde generatie-gevallen op. Dat zijn mensen bij wie geen link met China te vinden is, en dat is zorgwekkend”. Van Ranst roept op tot blijvende waakzaamheid, ook in de krokusvakantie. “We mogen niet op onze lauweren rusten.”

83 reacties

  • Kris Ke

    4 jaar geleden
    Corona maakt evenveel doden als de griep maar krijgt veel meer aandacht waardoor het dodelijke lijkt. Gezond eten en drinken en handen wassen. Net als bij de griep. En zeker niet gaan panikeren. Tuurlijk komt het ook tot hier. Dat gebeurt met de griep ook.
  • Dennis Van Gossum

    4 jaar geleden
    Hier in het huidige progressieve Europa, verdienen ze nog liever aan een handvol toeristen en offeren ze daarvoor nog liever de veiligheid en het welzijn op van hun eigen Europees volk dan dat ze verstandiger worden en de grenzen sluiten.
  • Paul Verbeeck

    4 jaar geleden
    De heren wetenschappers weten niet wie ze naar de mond moeten praten en vrezen de toorn van de gewone mens . Ze beginnen te beseffen dat de mensen al jaren slimmer zijn dan zij beseffen en hun praatjes al snel doorprikt worden . De tijd dat we alles zonder meer aannemen is allang voorbij . Ben eens benieuwd of ons Maggie binnenkort gaat helpen als dokter of samen met de rest van de regering zich gaat verschuilen op een plaats met aangelegde voorraad aan eten ,drinken en medicijnen .
  • Fons Casteels

    4 jaar geleden
    Onze nationale viroloog holt achter de feiten aan. Hij herhaalt wat journalisten ontdekt hebben, en wat iemand met een diploma Lager Onderwijs ook met quasi zekerheid kan voorspellen: dat we binnenkort ook prijs gaan hebben. Heeft die man al één preventieve maatregel voorgesteld? Nee: hij wacht tot we moeten blussen.
  • Ivan Verbruggen

    4 jaar geleden
    Er is geen derde generatie-besmetting. Dit is zelfs heel logisch. In het noorden van italie is er een beurs geweest in januari/februari waar producenten en handelaars naartoekomen. Er is daar een hele zaal vol met chinese fabrikanten. Wees maar zeker dat er een pandemie komt.