Covid-19 maakt golf van infecties en dodelijke slachtoffers buiten China

Nieuwe broeihaarden van Covid-19 in Zuid-Korea, Italië en Iran doen de vrees ontstaan voor een wereldwijde pandemie.

Italië ging in één weekend van drie infecties op vrijdag, naar 152 besmette gevallen op zondagavond. Daarvan vielen drie dodelijke slachtoffers. De Italiaanse overheid trekt aan de alarmbel, en legt beperkingen op aan beweging tussen sommige noordelijke gemeenten. Sommige gebieden zijn in quarantaine geplaatst. De laatste twee dagen van het carnaval in Venetië zijn afgelast.

Ook in Iran steeg het aantal infecties snel de voorbije dagen. Officieel zijn er 43 mensen besmet, daarvan zijn er intussen al acht patiënten bezweken aan de ziekte. Dat is het grootste aantal doden buiten China. Saudi-Arabië, Koeweit, Irak, Turkije en Afghanistan hebben onmiddellijk reisbeperkingen opgelegd aan de Islamitische Republiek van Iran.

Zuid-Korea is ook zwaar getroffen door de virusuitbraak. Daar zijn er momenteel al 760 besmette gevallen gerapporteerd. President Moon Jae-in heeft verschillende steden afgeschermd van de buitenwereld. De regering riep de hoogste staat van paraatheid af, waardoor extra middelen kunnen vrijgemaakt worden om het virus te bestrijden. Meer dan 100 gevallen zijn terug te brengen tot één specifieke kerk in Daegu, de vierde grootste stad van het land.

Grenscontroles

Nu er een uitbraak is in een van de meest dichtbevolkte gebieden van Italië wordt Europa op de proef gesteld: Kan het virus ingesloten worden zonder grote beperkingen op het vrij verkeer van goederen en personen?

De Oostenrijkse minister van Binnenlands Zaken organiseert vandaag een crisisvergadering om te beslissen over eventuele grenscontroles met Italië.

China meldde zondag 409 nieuwe gevallen op het vasteland, zaterdag waren dat er 648. Daarmee steeg het totale aantal infecties in het land waar het virus voor het eerst de kop opstak tot 77.150 gevallen. Het dodental staat er momenteel op 2.592.

De golf van infectie buiten China zorgde voor steile dalingen op zowel de Aziatische beurzen als op Wall Street. Beleggers vluchten naar veilige havens zoals goud. De olieprijzen zakten en de won, de Zuid-Koreaanse munteenheid, daalde tot het laagste punt sinds augustus.

Op de bijeenkomst van de G20 in Riyad dit weekend waarschuwde Kristalina Georgieva, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat de verspreiding van de epidemie ‘het al kwetsbare herstel van de wereldeconomie in gevaar brengt’.

Meer