Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Coronavirus krijgt voet aan de grond in Europa: ‘Iedereen moet het hoofd koel houden’

Mensen in Milaan dragen mondmaskers.Beeld AFP

Op korte tijd zijn er in Italië meer dan 150 besmettingen vastgesteld van het coronavirus. De Italiaanse regering sluit nu ook twaalf gemeenten volledig af om het virus in te dijken. Toch is er geen reden tot paniek, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). 

Wat vindt u van de Italiaanse maatregelen? 

“Het zijn alleszins geen eenvoudige beslissingen om te nemen. Ook het carnaval in Venetië is gisteren stilgelegd. Het was dan wel een van de laatste dagen van carnaval, maar dan nog is het moeilijk voor de politiek om tot zulke beslissingen over te gaan.”

“Als de Chinezen dat niet hadden gedaan in Wuhan, dan hadden de Italianen volgens mij ook nooit een quarantaine willen opleggen in elf dorpen in de regio Lombardije en één nabij Padua. Dat kan werken, in de zin dat die maatregelen de epidemie kunnen vertragen, maar natuurlijk niet zullen tegenhouden. Ik vraag me ook af of de Italianen dit even streng zullen toepassen als de Chinezen. In Europa hebben we namelijk niet de gewoonte om steden of gemeenten hermetisch af te sluiten.”   

Het coronavirus is uitgegroeid tot een pandemie, zo zei u eerder al. Wat is dat precies? 

“Er is sprake van een pandemie als een infectieziekte zich verspreidt over verschillende landen of werelddelen en er geen link meer is met het land waar het virus oorspronkelijk is uitgebroken. Eind vorige week waren er gevallen in Iran en er is dus ook een uitbraak in Italië, dan is die voorwaarde vervuld.”

Het coronavirus dijt uit: nu zijn er ook in Italië meer dan 130 besmettingen vastgesteld.Beeld Photo News

“In Italië is het snel gegaan. Een paar dagen geleden waren er twee gevallen, zaterdag 21, voor zondag zullen we boven de 134 eindigen, want artsen zijn in laboratoria nog een aantal gevallen aan het analyseren. Daarom zeg ik altijd dat je je moet voorbereiden in de luwe periode, wanneer er nog geen gevallen zijn.” 

Moeten we dan ook in België meer voorzorgen treffen? 

“Wat zouden we in België dan nog meer kunnen doen? Net zoals met SARS of de Mexicaanse griep hebben wij onze plannen klaar. Zo weten ziekenhuizen bijvoorbeeld perfect hoe ze met een coronapatiënt moeten omgaan. Het labo van de KU Leuven draait ook op volle toeren om mogelijke gevallen te onderzoeken.”

“Er was natuurlijk wel een patiënt in België, maar die is rechtstreeks van het vliegtuig uit China naar het ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek gebracht, dus daar was geen risico. Als er toch een patiënt zou zijn, gaan we contact tracing doen en proberen te achterhalen met wie die persoon allemaal in contact is gekomen.” 

Is het momenteel een goed idee om een reis naar Italië voort te zetten? 

“Op dit ogenblik is er geen negatief reisadvies voor Italië. Dat kan veranderen, als de situatie verder zou evolueren. Het virus is aangetroffen in de kleine dorpen in Lombardije, maar als het zich verder zou uitbreiden, is een aangepast reisadvies volgens mij wel mogelijk. Dan moet de politiek daarover beslissen en dat moet ook in een Europese context gebeuren.” 

“In Lombardije liggen er ook grote skigebieden als Livigno en grote steden als Milaan. Als je er dan bent, is het altijd een goed idee om je handen vaker te wassen en om uit de buurt te blijven van mensen die hoesten. Maar het belangrijkste is dat iedereen het hoofd koel houdt. Paniek is echt niet nodig.” 

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld rv