Patatje kapsalon maar dan niet vettig, wel voedzaam: zo doe je het
Een patatje kapsalon kennen we allemaal: een heerlijke hoop frietjes, vlees, kaas, groenten en saus. Geen zin in zo’n vette hap? Maak de frietjes van zoete aardappel, de saus van yoghurt, ga voor vegetarisch gehakt et voilà: kidsproof én mager.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
1 ui, gesnipperd
4 lente-ui, in ringen
500 g zoete aardappel
2 teentjes knoflook
2 el citroen
200 g ijsbergsla, in reepjes
100 g kerstomaten, in kwartjes
2 el fijngehakte peterselie
1 tl paprikapoeder
150 g yoghurt op Griekse wijze
400 g vegetarisch gehakt
100 g geraspte kaas
4 el bloem
zonnebloemolie
peper en zout
Zo maak je het :
1. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en vet lichtjes in met zonnebloemolie.
2. Snij de zoete aardappel met schil in dunne frietjes. Hussel de frietjes met een scheutje olie, bloem en het paprikapoeder.
Verpreid alle frietjes op de bakplaat en zorg dat ze elkaar niet overlappen. Zet 20 minuten in de oven en draai de frietjes halverwege de baktijd om.
Haal ze daarna uit de oven en bestrooi met wat zout.
3. Maak ondertussen een sausje met de yoghurt, de uitgeperste look, het citroensap en een snuf zout.
Bak de ui in olie glazig. Voeg het vegetarische gehakt toe en bak krokant. Strooi er de helft van de geraspte kaas over en schep om.
4. Verdeel de zoete aardappelfrietjes over ovenvaste borden of kommen. Schep er het gehakt met de kaas op, kruid met peper en zout, bedruppel met de saus en eindig met ijsbergsla, kerstomaten en lente-ui. Bedruppel nogmaals met de saus. Strooi er de resterende kaas over en zet nog eens 2 minuten onder de grill. Werk af met de peterselie. Serveer met de resterende saus.
Zin in een dessert? Probeer dan deze pancakes met banaan!
Wil je de recepten en artikels van NINA KOOKT in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
-
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
Vergeet pasta en pizza: de espresso is minstens even heilig voor het Italiaanse volk. Zo heilig dat ze vinden dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO hoort te staan. De Italiaanse commissie heeft dat voorstel voorlopig verworpen, tot groot ongenoegen van de Italianen. “De meesten van ons hebben een vaste koffiebar waar we elke dag onze espresso drinken.” -
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
Dat kalkoen op het kerstmenu thuishoort, is een traditie die we graag in ere houden. Gevuld met krokante pancetta, champignons en geurige kruiden is dit een smakelijk én dankbaar hoofdgerecht. Net zoals we weer mooie momenten aan tafel beleven met wie we graag zien, genieten we ook samen van een rijkelijke maaltijd. -
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
Daar is de lente, daar is de z... zeebaarsfilet! Oké, op de meteorologische lente is het nog even wachten, maar met dit lekkere visrecept kom je alvast in de juiste sfeer. De salsa verde, op basis van munt en koriander, zorgt voor een zalig zuiders smaakje. -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen