PayPal en Facebook meest ‘verdachte’ merken bij phishing

Krijgt u een mailtje van Facebook of PayPal dat om uw persoonlijke gegevens vraagt, dan doet u best een dubbelcheck. Die twee merken staan namelijk bovenaan in de lijst ‘populaire’ merken voor phishers.

Dat u nooit uw paswoord of uw bankrekeningnummer moet doormailen, dat weet u wellicht. Maar een mailtje van een bank, PayPal of Facebook, dat is minder verdacht. Op dat vertrouwen bouwen phishers hun oplichtingstactiek. Sommige merken zijn dan ook populairder dan andere.

Vade Secure, een bedrijfje dat wereldwijd 600 miljoen e-mailadressen beveiligt, bekeek enkele duizenden phishingberichten. Uit dat onderzoek stelden ze een wrange top tien samen: de meest populaire merken om mensen mee op te lichten.

PayPal staat met stip op één, dat kan niet verbazen. De betalingsdienst van Peter Thiel zit natuurlijk aan de bron. Daarnaast is ook Facebook populair. Vaak heeft Facebook al veel van uw persoonlijke gegevens en via die login raken oplichters al meteen een stap verder.

Netflix en phish

Op drie staat Microsoft, op de voet gevolgd door Netflix en WhatsApp. Vooral Netflix is ietwat verbazend. De account is natuurlijk gelinkt aan uw betaalgegevens, maar het merk maakt bij phishers de laatste maanden een steile opmars. Voorzichtigheid is dus geboden. Bij WhatsApp moet u vooral uitkijken dat u niet op een link klikt die u in een groep doet belanden. Dat soort praktijken is momenteel in opmars.

Dat beaamt ook Arnout Van de Meulebroucke, CEO van Phished, een start-up die bedrijven helpt hun werknemers bewust te maken van cyberrisico’s. ‘Hackers vermommen zich steeds vaker onder de merknaam WhatsApp. Dat is iets waar gebruikers van de populaire chatapp zich bewust van moeten zijn. Phishingberichten kunnen griezelig overtuigend zijn. Ze kunnen zelfs in vlot Nederlands opgesteld zijn.’

Microsoft

Ook als Microsoft-gebruiker kunt u het slachtoffer worden van phishing. De techreus heeft vooral door zijn Office-omgeving, Office365, die in de cloud werkt, last van phishers.

Een opvallende conclusie van Vade Secure is dat er ook steeds meer mailtjes van banken worden gefaket. Het gaat wel steeds vaker om kleinere banken, grootbanken zijn namelijk beter voorbereid op phishingpraktijken.

Als laatste is het misschien goed om weten dat de populairste dag voor phishingmails vrijdag is. Verdacht mailtje op vrijdag? Twee keer kijken of het om het echte werk gaat, dus.

Meer