Direct naar artikelinhoud
WeinsteinUpdate

Harvey Weinstein schuldig bevonden aan seksuele aanranding en verkrachting

Harvey Weinstein.Beeld Photo News

Filmproducent Harvey Weinstein is schuldig bevonden aan seksuele aanranding en verkrachting. Dat heeft de jury beslist. Dat melden verschillende media. De man werd schuldig bevonden aan twee van de vijf aantijgingen: criminele seksuele mishandeling met voorbedachte rade en verkrachting zonder voorbedachte rade. Daarvoor kan hij 25 jaar celstraf krijgen. Aan een vonnis van levenslang ontsnapt hij. 

, en

Harvey Weinstein is schuldig verklaard aan verkrachting, zo besliste een jury van zeven mannen en zeven vrouwen vandaag in New York. Die jury zat al sinds vorige week dinsdag samen om zich te beraden over de schuldvraag. Over de zwaarste aanklachten tegen Weinstein, ‘roofzuchtige aanranding’, waren de juryleden verdeeld. Daarvoor werd hij uiteindelijk ook vrijgesproken. De jury heeft daarbij de onmiddellijke aanhouding gevraagd, waarop Weinstein in de boeien werd geslagen. De uitspraak over de strafmaat volgt op 11 maart, aldus NBC News.

“Zijn val van de top naar de bodem is nu compleet”, schrijven Amerikaanse media. Na de glitter en glamour van de filmwereld hangt hem nu een sombere toekomst boven het hoofd.

Lees ook
Beeld Photo News

Precedent

Volgens experts zal de uitspraak een precedent vormen voor toekomstige zaken van hetzelfde kaliber. Het zou vrouwen die gelijkaardig misbruik meemaakten kunnen aansporen om ook naar voren te komen met hun beschuldigingen.

De 67-jarige Weinstein wordt door talrijke vrouwen van misbruik beschuldigd. Maar in dit proces ging het in de eerste plaats om de verkrachting van Jessica Mann in 2013 en seks met tv-assistente Miriam Haley in de zomer van 2006. Mann wilde actrice worden en Haley werkte aan de productie van de tv-serie Project Runway.

#MeToo

Weinstein heeft op aanraden van zijn raadslieden zelf niet in het proces getuigd. Het is het opzienbarendste proces over seksuele misdrijven in de VS sinds de veroordeling van acteur Bill Cosby in 2018. Meer dan tachtig vrouwen hebben sinds 2017 Weinstein beschuldigd van onder meer aanranding en verkrachting. De beweging #MeToo begon dat jaar een grote campagne tegen seksueel misbruik. Grondlegster van de #MeToo, Tarana Burke, zei dat deze uitspraak te danken is aan “moedige vrouwen” en waarschuwde dat de strijd nog niet voorbij is.

Weinstein heeft alle beschuldigingen tegengesproken en stelt dat er enkel sprake is geweest van seks met wederzijdse instemming. Zijn advocaten hebben aangevoerd dat hij zelf het slachtoffer is van valse beschuldigingen van vrouwen die van de invloed van de filmmaker gebruik wilden maken. Advocaten van Weinstein hebben al laten weten dat ze bij een veroordeling in hoger beroep gaan.

#MeToo
Beeld AFP

Instemming

De grote vraag in de Weinstein-zaak was daarom wat onder instemming moet worden verstaan, en of er sprake van aanranding en verkrachting kan zijn in een relatie die ervoor of erna bestaat uit vrijwillige seks. Met zijn uitspraak heeft de jury die laatste vraag bevestigend beantwoord.

De jury sprak Weinstein echter vrij van de hoogste beschuldigingen, namelijk ‘roofzuchtig seksueel gedrag’, waarbij sprake is van een zich herhalend patroon. Om dat aan te tonen werden naast Haley en Mann nog vier andere vrouwen in de rechtszaak gehoord. Hun zaken waren weliswaar volgens de wet verjaard, maar zij mochten van de rechter getuigen om een mogelijk patroon van seksueel overschrijdend gedrag aan te tonen. Als belangrijkste getuige werd de actrice Annabella Sciorra beschouwd, die Weinstein ervan heeft beschuldigd haar appartement in 1993 of 1994 te zijn binnengedrongen en haar daar te hebben verkracht. Sciorra werd lang als de meest standvastige getuige in het Weinstein proces beschouwd.

Toch heeft de jury unaniem besloten een seksueel patroon op basis van de getuigenissen van Haley, Mann en Sciorra niet aannemelijk te vinden. Daarmee ontloopt Weinstein een levenslange gevangenisstraf. Hem staat nog wel een rechtszaak in Los Angeles te wachten, waar hem verkrachting en aanranding ten laste worden gelegd. In die strafzaak in Los Angeles kan de 67-jarige Weinstein maximaal 28 jaar gevangenisstraf krijgen.