Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

De aarde rond? Zijn twijfels werden stuntman en complotdenker Mad Mike dit weekend fataal

Mike Hughes.Beeld AP

De aarde rond? Mike Hughes had zo zijn twijfels. Die twijfels werden de Amerikaanse stuntman en complotdenker dit weekend fataal, toen hij verongelukte met een zelfgebouwde raket.

Zijn missie: zichzelf in de loop der jaren met doe-het-zelf-vaartuigen steeds hoger de atmosfeer inschieten, totdat hij vanuit de patrijspoort de vorm van de aarde met eigen ogen kon controleren. Volgens Hughes kon die namelijk ook de vorm van een frisbee hebben.

Afgelopen weekend werd zijn experiment hem noodlottig. De parachute van zijn raket schoot al tijdens de lancering los, waarna de raket uit koers raakte en een zachte landing onmogelijk werd. ‘Mad Mike’ stortte neer in de woestijn van Californië en stierf op 64-jarige leeftijd.

Hughes, die eerder het Guinness book of records haalde met een 31 meter verre sprong met een limousine, was een van de gezichten van de ‘platte aardebeweging’. Die stelt dat ruimtefoto’s van de aardbol onbetrouwbaar zijn, of gephotoshopt. Volgens complottheorieën in deze kringen zouden overheden en ruimtevaartorganisaties al sinds de Koude Oorlog belastinggeld binnenhalen voor ruimtereizen die nooit zouden plaatsvinden.

In werkelijkheid wisten wetenschappers al ver voor het ruimtevaarttijdperk dat de aarde rond is. Zo slaagde Eratosthenes, hoofd van de bibliotheek van Alexandrië, er in de derde eeuw voor Christus al aardig in de omtrek van de aarde te berekenen. Hij deed dit door schaduwlengtes van objecten in het zonlicht te vergelijken op verschillende locaties. Wie het experiment van Eratosthenes op meerdere plekken herhaalt, ontdekt vanzelf dat de meetuitkomsten alleen te rijmen zijn met een ronde aarde.

In The New York Times zegt de pr-vertegenwoordiger van Hughes overigens dat Mad Mike weliswaar geloofde in overheidscomplotten, maar dat het met zijn geloof in een platte aarde wel meeviel. Zijn poging de vorm van de aarde te onderzoeken, was volgens zijn vertrouweling vooral een pr-stunt, om aandacht en geld in te zamelen voor zijn stunts. “Hij wilde een held zijn. Dat dreef hem.”

Bij eerdere lanceringen met zelfgebouwde raketten kwam Hughes niet hoger dan 600 meter, dit weekend wilde hij de anderhalve kilometer halen. Wetenschappers rekenden al eens uit dat je pas vanaf zo’n 10 kilometer hoogte kans maakt de kromming van het aardoppervlak te kunnen zien.