Schepenen Wim Jordens (CD&V) en Sanne Van Looy (N-VA) op het kruispunt aan de Wijngaardstraat in Malle dat al verhoogd werd om het verkeer te remmen. © kma

Eén op de drie bestuurders rijdt te snel op route vol scholieren: gemeente grijpt in

De gemeente Malle investeert 152.877 euro om drie kruispunten op de schoolroute tussen Westmalle en Sint-Antonius veilig te maken. Een derde van de bestuurders rijdt te snel op die trage fietsroute vol scholieren.

Kristin Matthyssen

Tellingen in de Wijngaardstraat, waaruit bleek dat er te snel wordt gereden, zijn de aanleiding voor de ingreep. “Een overtredingspercentage van 37% kunnen we niet zomaar negeren, zeker niet wanneer het om een drukke fietsroute gaat. Meten is weten”, klinkt het bij schepenen Sanne Van Looy (N-VA) en Wim Jordens (CD&V), respectievelijk van Mobiliteit en Openbare Werken.

Meer dan zesduizend kinderen en jongeren uit de regio gaan naar school in Malle, dat veel secundaire scholen op haar grondgebied telt. Omdat Zoersel geen enkele secundaire school heeft, komen heel wat jongeren met de fiets vanuit Sint-Antonius. Niet langs het moordstrookje naast de N12, maar via de Oude Baan langs de Abdij der Trappisten.

Ook erg donker

“We voerden onlangs tellingen uit in de Wijngaardstraat en hebben vastgesteld dat de snelheidslimiet er door meer dan een derde van de automobilisten met de voeten wordt getreden”, zegt mobiliteitsschepen Sanne Van Looy. “Het is bovendien erg donker op het kruispunt met de Oude Baan, zeker in de wintermaanden op de tijdstippen dat er veel scholieren passeren.”

“Omdat een veilig fietspad langs de N12 op zich laat wachten, hebben we beslist actie te ondernemen door verhoogde kruispunten aan te leggen en verlichting te voorzien”, vult burgemeester Harry Hendrickx (DBM) aan.

Volledige fietsroute aanpakken

Het gemeentebestuur besloot om de volledige fietsroute tussen Westmalle en Sint-Antonius verkeersveilig te maken. “Met de heraanleg van het fietspad op de Oude Baan hebben we tegelijk het kruispunt met de Tichelmanstraat aangepakt”, zegt schepen Wim Jordens (CD&V). “We hebben dan beslist om ineens heel de route richting Sint-Antonius te beveiligen met verhoogde kruispunten, die de autobestuurders verplichten om te vertragen.”

De kruispunten met de Tichelmanstraat en de Wijngaardstraat zijn al afgewerkt. De verlichtingspaal in de Wijngaardstraat wordt binnenkort geplaatst. Momenteel wordt er nog gewerkt aan het kruispunt met de Sint-Pauluslaan. Op het kruispunt met Nooitrust is al een verhoogde inrichting aanwezig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER