Een van de vele mondmaskertjes die op de markt zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Een van de vele mondmaskertjes die op de markt zijn. © Getty Images

Het mondmaskertje als wapen tegen het coronavirus? Dat is eigenlijk zinloos

Verkeerd gebruik van mondmaskertjes vergroot net de kans op besmetting met het coronavirus, waarschuwt het Rode Kruis. Bert Niesters, hoofd van de sectie klinische virologie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), legt uit waarom mondmaskertjes vooral schijnveiligheid bieden.

21 reacties

  • D. Vandegoede

    4 jaar geleden
    Zegt een viroloog die nog geen nekel geval heeft binnengehad, maar de chinezen die er 80000 hebben raden het wel aan. Wie ga jij geloven?
  • Sara De Preter

    4 jaar geleden
    maar op elke foto dat bij een artikel over het coronavirus wordt gepubliceerd staat een persoon met een mondmasker. Is dit niet een beetje de hysterie en de rush op mondmaskers in de hand werken?!
  • De Waen Luc

    4 jaar geleden
    Het covod 19 virus is tussen de 0.02 en 0.2 micron groot. Al die mondmaksers,, ook de FFP2/FFP9 DE N95 EN N100 blokkeren slechts deeltjes tot 0.3 micron groot..nul komma nul bescherming dus,, enkel een vol gelaatsmasker met passende opschroeffilters werkt
  • Dominique Hermys

    4 jaar geleden
    Rayan El Arami. Ik was elke keer mijn handen bij binnen en buiten gaan. Doe zelfs een handschoen aan en neem een papieren zakdoekje om deuren open te doen. En heb ook alcogel bij. Vind het niet kunnen dat mensen vlak voor uw neus niezen en hoesten. Dat getuigt van geen opvoeding.
  • Martin Smets

    4 jaar geleden
    Het beste masker is een nbc masker met separte lucht toevoer maar een masker kan wel baten om bepaalde handelingen hand naar mond te voorkomen. Ik begrijp dat men masker wil houden voor het medisch personeel. Maar zeggen dat deze doelloos zijn ? komaan seg.
  1. KIJK. Nederlandse Anita draagt al 11 jaar protheses na neusamputatie wegens zeldzame kanker: “Ik heb voorraad zomer- en winterexemplaren”

    KIJK. Nederland­se Anita draagt al 11 jaar protheses na neusamputa­tie wegens zeldzame kanker: “Ik heb voorraad zomer- en winterexem­pla­ren”

    Nadat het nieuws uitbrak dat de Nederlandse presentatrice Dieuwertje Blok (66) haar neus moet laten amputeren door huidkanker, deelt Anita van der Linde haar ervaring. Zij onderging elf jaar geleden dezelfde operatie, omdat ze aan een zeldzame vorm van kanker leed. “Eerst hield ik me sterk wanneer ik in de spiegel keek, maar na een paar dagen brak ik volledig”, getuigt ze. Na een tijdje begon Anita met het dragen van neusprotheses en die komen voor in alle vormen en kleuren. “Per seizoen laat ik mijn neus opmeten, dan krijg ik een lichte neus voor de winter en een iets donkerdere neus voor in de zomer.”
  2. 2,5 procent van de mannen heeft een ‘micropenis’: “Een goeie diagnose is alles, want in bepaalde gevallen kan je wel degelijk iets doen”
    PREMIUM

    2,5 procent van de mannen heeft een ‘micropenis’: “Een goeie diagnose is alles, want in bepaalde gevallen kan je wel degelijk iets doen”

    “It’s not the size of the ship but the motion of the ocean.” Het is een zinnetje dat uroloog dr. Piet Hoebeke (UZ Gent) frequent bovenhaalt bij bezorgde mannelijke patiënten. “Vaak is penisstress nergens voor nodig, maar toch komen er ook regelmatig mannen op consultatie die wél over een micropenis beschikken”, zegt hij. Wanneer spreken we officieel over een micropenis? Vormt dat gebrek aan lengte een probleem bij seks en vruchtbaarheid? En kan je er iets aan doen?