15,5 miljoen euro schade voor Sint-Truiden na stormen

Assuralia, de beroepsvereniging voor verzekeraars, heeft de verzekeringscijfers van de stormperiode eerder dit jaar gebundeld. In elke Belgische gemeente is er minstens één schadeclaim ingediend. Uit de cijfers blijkt dat vooral Limburg erg zwaar werd getroffen. Zo werd in Sint-Truiden schade geleden voor maar liefst 15,6 miljoen euro.

neac

U herinnert het zich vast nog. Straten die plots blank staan, auto’s die worden meegesleurd door de stroming, daken die wegwaaiden, fruitplantages die volledig werden vernield. De hevige regenval en overstromingen tussen 27 mei en 26 juni en een storm op 23 juni veroorzaakten heel wat schade.

Sint-Truiden zwaarst getroffen

De meeste schadeclaims werden in Sint-Truiden ingediend. Met 5.099 dossiers heeft de Limburgse stad een grote voorsprong op Antwerpen met 2.898 claims. In die rangschikking van aantal claims per gemeente staat Wellen op de vijfde plaats. Daar werden 1.172 dossiers ingediend. Dat betekent dat maar liefst één op drie gezinnen uit Wellen een beroep deed op de verzekering voor geleden schade. In de Limburgse top vijf staan verder nog Diepenbeek (1.080 claims), Hasselt (856) en Lommel (852).

Niet verwonderlijk staat Sint-Truiden ook voorop wat betreft de schadelast. In totaal werd er 15,6 miljoen euro schade vergoed aan de Truienaars door de verzekeraars. Wellen volgt al op ruime afstand met 4,7 miljoen euro. Drie andere Limburgse gemeenten hadden ook voor meer dan 3 miljoen euro schade: Riemst (4,3 miljoen euro), Lommel (3,2) en Maaseik (3,0). In totaal werd er in heel België voor 305 miljoen euro schade geleden.

De gemiddelde schade per gemeente varieert sterk, afhankelijk van de zware schadegevallen. Op die manier komt Alken op kom in de Limburgse rangschikking, me teen gemiddelde schadelast van 5.300 euro. Vervolledigen de Limburgse top vijf: Meeuwen-Gruitrode (4.843 euro), Bocholt (4670), Maaseik (4.082) en Wellen (4.039). Opvallend is dat geen enkele Limburgse gemeente in de nationale top vijf staat.

Rampenfonds

Enkele maanden geleden maakte het Vlaams Rampenfonds al bekend hoeveel schadedossiers er werden ingediend bij hen. Voor Limburg waren er dat 3.487, met in totaal een last van 54,9 miljoen euro. Een deel van dat bedrag wordt uitgekeerd door het Rampenfonds, een deel komt op de nek van de verzekeraars. Zo wordt een weggewaaid dak of waterschade vergoed door de brandverzekering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer