Direct naar artikelinhoud
Politiek

Open Vld pareert kritiek N-VA: ‘Geen woorden maar daden’

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.Beeld OPENVLD

Open Vld pareert de kritiek van N-VA dat de liberalen hun kar gekeerd hebben over het confederalisme. In een opmerkelijk filmpje op Twitter lijst Open Vld verschillende zaken op waar N-VA volgens hen A zegt, om vervolgens B te doen. ‘De waarheid is de beste verdediging tegen laster’, klinkt het.

“Wie privileges waardeert boven principes verliest beide snel.” Dit citaat van de voormalige Amerikaanse president Dwight Eisenhower plaatste N-VA bij een filmpje van Gwendolyn Rutten. Daarin is te zien hoe de Open Vld-voorzitter in Terzake uitlegt waarom ze er voorstander van is om bepaalde bevoegdheden opnieuw naar het federale niveau over te hevelen. Die uitspraken plaatsen de Vlaams-nationalisten naast beelden van jaren geleden, toen Rutten net een lans brak voor het confederalisme, precies het omgekeerde dus. Waarop N-VA concludeerde dat Rutten haar principes verloochent.

Twitter bericht wordt geladen...

Die aanval pikken de liberalen niet, en dus maakten zij op hun beurt een montage die ze op Twitter deelden en waarin ze N-VA van antwoord dienen.

Woorden en daden

Woorden versus daden? Dan moet N-VA eens in eigen boezem kijken, is de boodschap. Wat volgt is een oplijsting van ingetrokken beloftes en tegenstrijdige standpunten van N-VA-kopstukken. Bijvoorbeeld de uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat zijn partij niet in een federale regering zou stappen zonder confederalisme. Enige tijd later klonk het dat het confederalisme wat N-VA betreft in de koelkast zou blijven.

Twitter bericht wordt geladen...

Een ander voorbeeld dat Open Vld aanhaalt, is de campagne ‘Stop asielfraude’. Fijntjes merken ze op dat tezelfdertijd N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam in de cel belandde op verdenking van gesjoemel met humanitaire visa.

Ook wat Catalonië betreft, is N-VA niet altijd even principieel, meent Open Vld. Zo tonen de Vlaams-nationalisten zich steevast grote voorvechters van de Catalaanse belangen, maar blijven ze aan de andere kant in dezelfde Europese fractie zetelen als de anti-Catalaanse partij Vox.

Ook de liberalen kennen hun Amerikaanse presidenten, en dus plaatsten ze een citaat  van Abraham Lincoln bij hun filmpje: “Truth is generally the best vindication against slander” (‘De waarheid is de beste verdediging tegen laster’).