© EPA

Duitse man niet besmet met coronavirus tijdens verblijf in Nederlands-Limburg

De Duitse coronapatiënt die in Nederlands-Limburg verbleef, was niet ziek of besmettelijk tijdens zijn verblijf. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Nele Achten/De Limburger

LEES OOK: Coronavirus komt dichterbij: besmettingen op tiental kilometer van Maasmechelen

Dinsdagavond werd gemeld dat een Duitse man die besmet is met het coronavirus had verbleven in Nederlands-Limburg. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst startte een onderzoek, en daaruit bleek afgelopen nacht dat de man in het weekend van 8 en 9 februari in Nederlands-Limburg was. Dat is ruim een week eerder dan zijn klachten in Duitsland zijn ontstaan. De man was dus niet ziek of besmet tijdens zijn verblijf in Nederland. “Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek voor dit verblijf in Limburg komen te vervallen”, meldt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

“Het overgrote deel van de mensen die ziek zijn geworden, is in contact geweest met iemand met ziekteverschijnselen. Transmissie vindt vaak plaats via het opniezen of ophoesten van druppeltjes in de neus of keel. Je moet voldoende virus in je hebben om het te kunnen overdragen”, klinkt het verder bij RIVM.

De Duitse 47-jarige man die besmet is met het virus komt uit Langbroich, een dorpje in de Duitse gemeente Gangelt. In vogelvlucht is dat amper een tiental kilometer van de grensdorpen zoals Elen en Stokkem, maar ook steden als Maaseik of Maasmechelen. Hij zou in kritieke toestand verkeren.

LEES OOK: Zo pakt België de coronacrisis aan

Ook zijn echtgenote is vermoedelijk besmet. Het koppel is overgebracht naar het universiteitsziekenhuis van Düsseldorf. Daar zullen ze in quarantaine worden geplaatst. Het is de eerste besmetting in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Scholen dicht

De autoriteiten in de regio Heinsberg, het gebied net over de grens met Nederlands-Limburg, hebben uit voorzorg besloten dat scholen en kinderdagverblijven woensdag dicht blijven. Er wordt nog gekeken of meer maatregelen nodig zijn. “Deze situatie vraagt van iedereen discipline, maar we moeten niet panikeren”, laat districtscommissaris Stephan Pusch weten. “Vermijd massabijeenkomsten en gemeentelijke gebouwen. Blijf, als het kan, thuis.”

Pusch waarschuwt mensen die zelf ziek worden ook om thuis te blijven. “Als u symptomen vaststelt bij uzelf of een naaste, blijf dan thuis en neem telefonisch contact op met uw huisarts”, klinkt het op Facebook.

LEES OOK: 116 Belgen vast op Tenerife door coronavirus

bekijk ook

UITGELEGD. Dit is de stand van zaken van het coronavirus door onze zusterkrant De Limburger.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer