(Smeltende) sneeuw veroorzaakt gladde wegen: ‘Pas je rijgedrag aan’

De dag begint wisselvalling, met buien van smeltende sneeuw, regen of korrelhagel. Het KMI waarschuwt voor gladde wegen, de hoofdwegen zijn sneeuwvrij volgens het Agentschap Wegen en Verkeer.

mg

Volg de huidige verkeerssituatie hier op.

De smeltende sneeuw veroorzaakt in Vlaanderen gladde wegen, enkel voor Oost-en West-Vlaanderen vaardigt het KMI geen waarschuwing uit. Het wordt voornamelijk glad ten oosten van de as Brussel-Antwerpen, waar de kans bestaat dat de sneeuw tijdelijk blijft liggen. Het KMI vaardigt code geel uit voor gladheid in Brussel en in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Ook in de provincies Henegouwen, Namen en Waals-Brabant geldt die code, voorlopig tot 1 uur woensdagmiddag. In de provincies Luik en Luxemburg is code geel tot donderdagochtend uitgeroepen.

De strooiwagens zijn niet uitgereden, omdat de sneeuw niet zal blijven liggen. Het Agentschap Wegen en Verkeer verwacht geen verkeershinder, maar op sommige plaatsen is het al aanschuiven op de weg. Het kan lokaal ook erg glad liggen. ‘Pas je rijstijl aan’, tweet de woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer Veva Daniels.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rond zeven uur was het drukker dan normaal op de weg, en dat kwam door de sneeuwval, liet Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum weten. ‘De rijomstandigheden zijn moeizaam, maar chauffeurs passen hun rijstijl aan op de snelwegen’, zei hij. Hij waarschuwt dat het op sommige plaatsen waterglad kan zijn door de regen of sneeuw. Het Vlaams Verkeerscentrum is enkel verantwoordelijk voor de snelwegen, en die zijn volgens Bruyninckx vrij van sneeuw. Het werd uiteindelijk geen uitzonderlijk drukke ochtendspits.

Ook donderdag smeltende sneeuw

In de loop van de namiddag wordt het vanaf het westen geleidelijk droger met breder wordende opklaringen, meldt het KMI.

‘s Avonds verlaten de laatste buien ons land uit het oosten. In Laag­ en Midden­ België zijn dit nog steeds buien van smeltende sneeuw, korrelhagel en regen. In Hoog­ België vallen er sneeuwbuien. Vanaf het westen wordt het droger en zijn tijdelijk brede opklaringen mogelijk.

Ook donderdag wordt het meestal zwaarbewolkt met smeltende sneeuw of misschien tijdelijk sneeuw in Laag­ en Midden­ België. In Hoog­ België wordt dat overwegend sneeuw die blijft liggen. Op de toppen kan de sneeuwlaag met zo’n 10 cm aangroeien. Maxima rond 5 graden en van 0 tot 3 graden in de andere streken. Er kan lichte sneeuwval vallen tot vrijdagochtend.

Het heeft deze winter amper gesneeuwd. Daarom voelen deze winterse buien aan als een zeldzaamheid. Behoren sneeuwmannen en sleeritjes binnenkort tot het verleden? In de video hieronder zetten we enkele cijfers op een rij.