CD&V wil regeling voor ouders van "sterrenkinderen" versoepelen

CD&V wil ouders de kans geven om een kindje dat dood wordt geboren een voor- en familienaam te geven, ongeacht de duurtijd van de zwangerschap. "Op die manier kunnen ze het rouwproces een start geven", zegt CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten, die een wetsvoorstel indiende. Nu is het pas mogelijk om een voornaam te geven na een zwangerschap van minstens 140 dagen.Ā 

Om meer ouders de mogelijkheid te geven hun "sterrenkindje" te erkennen, werd de wet recent nog gewijzigd. Sinds april 2019 kunnen ouders een kindje dat dood wordt geboren, laten registreren na een zwangerschap van 140 dagen. Voordien kon dat enkel na een zwangerschap van 180 dagen.

Met het wetsvoorstel van CD&V zou dat mogelijk worden na dag 1 in de zwangerschap. Dat komt overeen met een eerder voorstel van de Gezinsbond. De versoepeling zou enkel gelden in Vlaanderen, legt Verherstraeten uit: "In Vlaanderen kan men een kindje (dat dood wordt geboren, red.) al begraven na een zwangerschap van 1 dag, en op die manier het rouwproces een start geven. In Walloniƫ en Brussel kan dat pas vanaf 15 weken", zegt hij.

"Wij stellen voor dat je een geboorteakte kunt maken met naam en familienaam vanaf het moment dat je kindje kan begraven worden. In Walloniƫ en Brussel zal dat dan een latere datum zijn", zegt Verherstraeten.

Het voorstel van CD&V komt op het moment dat in het parlement de versoepeling van de abortuswetgeving voorligt. De christendemocraten stellen zich daar kritisch over op. Volgende week wordt een advies verwacht van de Raad van State.Ā "Voor ons zijn dit twee afzonderlijke dossiers", zegt Verherstraeten.Ā 

Verlof

Het wetsvoorstel wil moeders die bevallen van een levenloos kindje ook de kans geven om het zwangerschapsverlof te laten inperken, als daarvoor een gunstig advies is van de arts. "Ik merk dat dat ouders die hun kind verliezen, dit elk op hun eigen manier verwerken", zegt Verherstraeten. "Als de moeder wenst om opnieuw te gaan werken, moet zij die mogelijkheid krijgen."

Bij een onbekende doodsoorzaak krijgen de ouders nu in de meeste gevallen een voorstel tot autopsie. Verherstraeten wil zo'n autopsievoorstel nu wettelijk verankeren. Hij wil tenslotte ook dat ziekenhuizen het stoffelijk overschot van een levenloos geboren kindje laten cremeren in een erkend crematorium, ook wanneer de ouders hun zoon of dochter niet wensen te begraven of te cremeren.

Actrice An Swartenbroekx heeft 20 jaar geleden haar kindje tijdens de zwangerschap verloren. Bij de oprichting van het zorgnetwerk "Sterrenkinderen", dat steun biedt aan ouders, getuigde zij moedig voor de camera:Ā 

Videospeler inladen...

Meest gelezen