Een witte Kerst? Vergeet het maar, zondag maxima tot 11 graden

© ss

Wie gehoopt had op een witte Kerst in Vlaanderen, bergt zijn hoop maar beter op. De komende dagen gaan de temperaturen weer in stijgende lijn. Op Kerstdag kunnen de maxima zelfs oplopen tot 11 graden.

nadb

Dinsdag krijgen we brede opklaringen met kans op plaatselijk meer wolkenvelden. De maxima schommelen tussen -1 graad op de Hoge Venen en 3 graden in Vlaanderen. De wind is zwak tot matig uit oostelijke en later veranderlijke richtingen.

Dinsdagavond en -nacht komen er vooral ten zuiden van Samber en Maas meer wolken opzetten. De minima liggen tussen -3 graden in de Ardennen en +1 graad aan de kust.

Woensdag begint met lage bewolking en mogelijk, vooral in Hoog-België, aanvriezende mist. Elders zijn er meer opklaringen en eventueel wat hoge wolkensluiers. In de namiddag komen er vanaf het westen wolken aanzetten, gevolgd door wat regen. Maxima van 1 graden in de Hoge Venen, 5 graden in het centrum en tot 8 graden aan zee.

© KMI

Donderdag trekt een neerslagzone over ons land en wordt het bewolkt. In de Hoge Ardennen is er kans op winterse neerslag. De maxima liggen tussen 4 en 10 graden.

Vrijdag wordt het droog, maar wisselend tot vaak zwaarbewolkt. De temperaturen in het centrum van het land liggen dicht bij 5 of 6 graden in de namiddag.

In het Kerstweekend is het vaak zwaarbewolkt met perioden van regen of buien en winderig weer. Het kwik stijgt enkele graden, tot 11 graden aan de kust. In de nacht kan de neerslag in de Ardennen wel een winters karakter krijgen.

Uitzonderlijk warm?

De normale maandelijkse maxima in december variëren tussen 1 graad en 6 graden naargelang van de plaats. In Ukkel bedraagt de normale gemiddelde dagtemperatuur ongeveer 4 graden in het begin van de maand en ongeveer 2,5 graden op het einde van de maand.

De temperaturen van de komende Kerstdag liggen daar dus boven. Maar het is niet de eerste keer dat het zo warm is eind december. Op 21 december 1989 was het bijvoorbeeld 13,5 graden in Ukkel. Het hoogste dagmaximum in Ukkel werd bereikt op 16 december 1989 met 16,7 graden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen