© Yorick Jansens

Bokrijk krijgt geld voor promotie Vlaamse Meesters

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) maakt de komende jaren 13,8 miljoen euro vrij voor de promotie van de Vlaamse Meesters. Dat moet extra toeristen lokken naar Vlaanderen, de bakermat van Rubens, Bruegel en Van Eyck. Het geld komt bovenop de 8 miljoen euro die in de zomer al verdeeld werd. Van het bedrag gaat bijna 2 miljoen euro naar ‘De Wereld van Bruegel’ in het Openluchtmuseum van Bokrijk.

“Vlaanderen is de bakermat van heel wat Europese kunst en cultuur. Daar mogen we best fier op zijn”, vindt Weyts. “Toch zijn er nog te weinig mensen in binnen- en buitenland die beseffen wat we allemaal te bieden hebben. We steken daarom een tandje bij om toeristen uit de hele wereld warm te maken voor een reis naar Vlaanderen.”

Concreet mikt Weyts op vijf projecten rond figuren als Rubens, Bruegel en Van Eyck. In 2018 staat de renovatie van het Museum voor Schone Kunsten en het Rubensjaar in Antwerpen centraal. Voor 2019 wordt dat de 450ste verjaardag van het overlijden van Bruegel. In 2020 komt de focus te liggen op de terugkeer van het gerestaureerde Lam Gods in de Gentse Sint-Baafs-kathedraal.

Antwerpen krijgt het leeuwendeel van de 13,8 miljoen euro, met 5,7 miljoen voor ‘Antwerp Baroque City 2018. Signed by Rubens’ en 3,8 miljoen voor een permanente tentoontstellingsinfrastructuur voor het Modemuseum. Bedoeling van ‘Antwerp Baroque City’ is meer dan 1,1 miljoen bezoekers naar Antwerpen te lokken, waarvan meer dan de helft buitenlanders.

Daarnaast gaat een klein miljoen euro naar ‘Vlaamse Meesters in situ’, dat focust op een zestigtal locaties met meesterwerken uit de 15e, 16e en 17e eeuw. “Het project zal deuren openen die nu nog gesloten zijn en de bezoekers meetronen naar kastelen, kloosters of stadhuizen waar prachtige schilderijen nog altijd te bewonderen zijn op hun oorspronkelijke locatie”, luidt het.

En tot slot is er Bruegel. Enerzijds kan ‘The World of Bruegel in Black and White’ in de Koninklijke Bibliotheek rekenen op 1,2 miljoen euro. Anderzijds gaat ook bijna 2 miljoen euro naar ‘De Wereld van Bruegel’, dat in 2019 plaatsvindt in Bokrijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer