© BELGA

“Turkse ambassadeur vindt ook dat Turkse zender in fout ging over Zuhal Demir”

De Turkse ambassadeur in België is het erover eens dat de Turkse nieuwszender A Haber fout was bij het afschilderen van N-VA-Kamerlid Zuhal Demir als een aanhangster van de PKK. Dat laat Kamervoorzitter Siegfried Bracke dinsdag verstaan na een onderhoud met de Turkse ambassadeur Mehmet Hakan Olcay.

LEES OOK: Turkse nieuwszender schildert Zuhal Demir af als terroriste: “Ik word bedreigd op sociale media”

Tijdens een gesprek over de recente aanslagen in Istanbul in het Canvas-programma ‘De Afspraak’ had de Genkse Demir, die zelf van Koerdische komaf is, duidelijk gemaakt een pacifist te zijn die geen sympathie heeft voor de Koerdische afscheidingsbeweging. De beelden werden door nieuwszender A Haber echter gebruikt om haar af te schilderen als een PKK-aanhangster.

© Bart Dewaele

Bracke nodigde daarop de Turkse ambassadeur uit voor een gesprek. Volgens de Kamervoorzitter bleek daaruit duidelijk dat de boodschap is aangekomen. “Hij zei dat hij in de mogelijkheid was om aan de zender te laten weten dat het fout was”, verduidelijkt Bracke in een filmpje op Twitter. “Hij heeft een rapport geschreven voor zijn regering in Ankara, zeggende: ‘met Zuhal Demir is niets aan de hand’.”

Nog volgens Bracke zei de ambassadeur dat Demir “wat hem betreft een Vlaams parlementslid is van Turkse origine en een brugfunctie kan vervullen tussen de twee landen en altijd welkom is en dus beslist niet op de lijst komt van zogeheten terreurverdachten”.

“Meer dan ooit moeten we het geweld afzweren”

Demir is tevreden dat het gesprek heeft kunnen duidelijk maken dat ze tegen geweld gekant is. “Meer dan ooit moeten we het geweld afzweren”, zegt de Genkse politica daags na de aanslagen in Ankara en Berlijn.

Dat de ambassadeur haar ziet als iemand die een brugfunctie kan vervullen tussen Vlaanderen en Turkije, ziet Demir als een belangrijk signaal. “Ik heb Koerdische roots, maar ik ben in de eerste plaats Vlaamse. Ik ben tevreden dat nu heel duidelijk is dat ik tegen geweld ben. Dat is ook de reden waarom in naar De Afspraak was gegaan. Iedereen die me kent, weet dat ik me afzet tegen geweld.”

Demir benadrukt nog dat iedereen zijn mening op een beleefde manier moet kunnen uiten en dat er respect moet zijn voor ieders mening binnen het democratisch bestel. Wat voor haar niet kan, is dat een conflict in het buitenland naar ons land wordt geïmporteerd.

Het Kamerlid kreeg na de berichtgeving op A Haber negatieve reacties, zowel in Turkije als in ons land, en werd zelfs bedreigd. Intussen kreeg ze ook nogal wat steunbetuigingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer