Militairen krijgen een dag vakantie cadeau als ze twee nieuwe rekruten aanbrengen, maar niet iedereen vindt dat een goed idee

© Dick Demey

Militairen bij de luchtmacht krijgen een dag vrij als ze twee kandidaten aanbrengen voor de tientallen vacatures. En niet iedereen vindt dat een goed idee.

Werner Rommers

Wie bij de luchtmacht in een technische functie werkt, komt in aanmerking voor de extra vakantiedag. De legerleiding hoopt dat zij als ambassadeurs andere mensen warm weten te maken voor een van de vele openstaande technische functies bij de luchtmacht, zoals gespecialiseerde vliegtuigtechniekers die F16-gevechtsvliegtuigen of C130-vrachttoestellen in de lucht kunnen houden.

Enkel warm maken voor de job is niet genoeg om de vakantiedag te verdienen. Concreet moet de militair samen met minstens twee geïnteresseerde rekruten de Open Campus Day van de onderofficierenschool van Saffraanberg bezoeken, die half maart plaatsvindt. Als bewijs moet de betrokken militair zich samen met zijn twee rekruten laten fotograferen voor de zogenaamde ‘wall of fame’ van Saffraanberg, zo bevestigt de persdienst van Defensie.

Moordende concurrentie

Hoe succesvol het initiatief wordt, moet nog blijken. Maar Defensie gaf enkele maanden geleden al aan dat er 500 technische jobs openstaan, en dat het bijzonder lastig wordt die in te vullen. De concurrentie met de privésector is immers moordend geworden.

Dat zegt ook arbeidsmarktdeskundige Jan Denys (Randstad). “Een dag vakantie uitloven is natuurlijk niet hetzelfde als de paar duizenden euro’s die sommige bedrijven hun personeelsleden vandaag aanbieden wanneer ze bijvoorbeeld een geschikte IT’er aanbrengen.” Toch is Denys ervan overtuigd dat het kan werken. “En wanneer werknemers zelf kandidaten aanbrengen, heeft die kandidaat al een goed en realistisch beeld van hoe het bedrijf werkt.” Dat valt van gewone sollicitanten niet altijd te zeggen.

Vierkant draaien

Maar legervakbond ACV heeft er geen goed oog in. “De legerleiding vraagt in feite aan onze militairen om als ambassadeurs reclame te maken voor een job bij Defensie”, zegt secretaris Walter Van Den Broeck. “Maar zoals Defensie vandaag vierkant draait, vrees ik dat weinigen zich geroepen voelen om hun job aan anderen aan te bevelen.”

Van Den Broeck begrijpt dat Defensie de jongste weken en maanden met alle mogelijke middelen mensen probeert warm te maken voor een job bij Defensie. “Er gaan de komende jaren dan ook recordaantallen militairen met pensioen. Onze kritiek is echter dat bij al die aanwervingsinspanningen de huidige militairen worden vergeten. Met als resultaat dat nog maar weinigen echt fier zijn op hun job, laat staan die aan anderen willen aanbevelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer