Als de uitbraak van het coronavirus een pandemie wordt, is het risico op een wereldwijde recessie 40 procent. © AP

Hoe ook de economie getroffen wordt door corona: “De toestand is stilaan bloedserieus”

Beurzen die in het rood duiken, bedrijven die winst- en omzetalarmen de wereld insturen… Naarmate het coronavirus vanuit Noord-Italië heel Europa aan het besmetten is, luidt de vraag niet langer óf de economie geraakt zal worden, maar wel in welke mate.

Kristof Simoens

“De toestand is stilaan wel bloedserieus”, zegt Tom Simonts, senior financial economist van KBC, nu het coronavirus oprukt in Europa. “De cruciale vraag is hoe gevaarlijk de virusuitbraak in Italië is voor de Europese economie. Het antwoord is helaas: veel gevaarlijker dan wat zich in China afspeelt. Het toerisme, voor Italië een zeer belangrijke bron van inkomsten, zal klappen krijgen. De Italiaanse economie, zo al niet in goeie doen, zal door de draconische maatregelen zwarte sneeuw zien en dat zal de economische temperatuur in gans Europa treffen. Want Italië is de op twee na grootste economie van de eurozone. Met de Franse economie die in het vierde kwartaal al in het rood dook, grotendeels door de sociale onrust, en de Duitse economie die moeizaam aan het herstellen is van de klappen van 2019, is de niet te vermijden recessie in Italië geen prettig vooruitzicht.”

© Walter Saenen - WAS

Winst- en omzetalarmen bij de vleet

De Belgische chemiemultinational Solvay vreest dat het coronavirus in het eerste kwartaal 25 miljoen euro van de winst zal afknabbelen en schrapt alvast 500 banen. Milieudienstengroep Suez verwacht 30 tot 40 miljoen euro minder winst. Diageo, de Britse drankenreus boven Johnnie Walker en Guinness, raamt de impact voor het lopende boekjaar op 268 tot 387 miljoen euro aan omzetverlies en ziet de bedrijfswinst 167 tot 239 miljoen euro lager uitkomen. Zuivel- en waterproducent Danone verwacht alleen al in het eerste kwartaal 100 miljoen euro minder omzet. En de haven van Antwerpen moest de voorbije weken al een vijfde minder containers behandelen.

Doordat almaar meer vluchten geschrapt worden, heeft de Aziatische luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific 25.000 van zijn 33.000 werknemers op onbetaald verlof gestuurd. KLM vreest voor een “heel substantiële impact” – waarnemers gewagen van circa 20 procent – en heeft zijn 28.000 werknemers gevraagd om vakantiedagen op te nemen. Lufthansa gaat besparen in de administratie en biedt zijn werknemers onbetaald verlof aan, terwijl ook dochter Brussels Airlines al een impact merkt, al geeft het vooralsnog geen cijfers.

© Jimmy Kets

Al 3.000 miljard dollar beurswaarde in rook opgegaan

Ook de beurzen kregen flinke klappen. Volgens persbureau Reuters ging er wereldwijd 3.000 miljard dollar aan beurswaarde in rook op in amper vier handelsdagen. Gemiddeld verloren de Europese aandelen 8 procent in zeven handelsdagen terwijl in Brussel de Bel-20 zes beursdagen op rij in het rood eindigde. Galapagos, het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf dat de voorbije maanden de pannen van het dak speelde, verloor in drie beursdagen liefst 3 miljard euro aan beurswaarde.

Woensdagochtend leek een derde horrordag op rij zich aan te dienen: de beurzen openden alweer met verliezen van anderhalf tot twee procent. “Een overdreven paniekreactie”, zegt Tom Simonts. En dat dachten ook meer en meer beleggers, want naarmate de dag vorderde, keerde de rust wat terug. Toen de Amerikaanse beurzen na twee stevige verliesdagen positief openden, veerden ook de Europese beurzen weer wat op.

Risico op wereldwijde recessie groei

Toch komt de economie hier niet zonder kleerscheuren uit. Zondag, op een bijeenkomst van de 20 grootste industrielanden ter wereld verklaarde Kristalina Georgieva, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, dat het coronavirus “het broze herstel van de wereldeconomie in gevaar kan brengen”. In januari zei het IMF dat de wereldwijde groei dit jaar met 0,4 procentpunt zou aantrekken tot 3,3 procent. Intussen verlaagde het die prognose tot 3,2 procent.

© EPA-EFE

“De wereldeconomie was vorig jaar goed voor 86.600 miljard dollar. Bij een groei van 3,3 procent zou daar een kleine 2.860 miljard bijkomen. Volgens het IMF zou het coronavirus ons dus 86,6 miljard dollar aan groei kosten”, rekent Tom Simonts van KBC voor. “Maar het IMF heeft de reputatie dat het vaak te optimistisch is. Stel dat de groei terugvalt tot 3 procent, iets waar Standard & Poor’s van uitgaat, dan kan het coronavirus de wereldeconomie 259,8 miljard dollar aan groei kosten.”

En wat als de verspreiding van het coronavirus een pandemie wordt? Dan is de kans op een wereldwijde recessie 40 procent, zo becijferde Moody’s. “Het exportgerichte Europa staat sowieso in de frontlinie, Duitsland voorop. En door onze open economie zal ook België in de klappen delen. Maar daar een concreet cijfer op plakken kan pas wanneer duidelijk is hoe lang deze crisis heeft geduurd en hoe drastisch de overheden hebben moeten ingrijpen.” Al sust Simonts wel meteen: “Ik geloof niet in een doemscenario waarbij de wereldeconomie stil valt. Dit is een tijdelijke groeipauze. Vroeg of laat volgt een heropleving. Alleen weet niemand wanneer.”