Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Coronavirus duwt economie in dieprode cijfers: beurzen duiken vandaag opnieuw omlaag door onzekerheid

Coronavirus duwt economie in dieprode cijfers: beurzen duiken vandaag opnieuw omlaag door onzekerheid
Beeld REUTERS

De verspreiding van het coronavirus over de hele wereld veroorzaakt de nodige bibber bij beleggers. Deze ochtend openen de beurzen andermaal in het rood. Analisten waarschuwen inmiddels dat de economische schade vergelijkbaar kan worden met de financiële crisis van 2008.

Bekijk

Video wordt geladen...

Het coronavirus blijft zwaar wegen op de beurskoersen. De Europese beurzen zijn opnieuw aan de dag begonnen met dieprode cijfers. In Brussel ging de Bel20 met circa 4 procent verlies even onder de grens van 3.500 punten. Gisteren sloot de beurs al met een verlies van 5 procent. 

Ook Parijs (-3,3 procent), Amsterdam (-3,6 procent), Frankfurt (-3,8 procent) en Londen (-3,4 procent) doken in de eerste momenten van de handel de dieperik in. Beleggers over de hele wereld weten niet waar ze aan toe zijn, en die onzekerheid zorgt voor het kenmerkende paniekerige vluchtgedrag.

Is de beurs hyperkinetisch, dan lijkt stilaan ook de reële economie bevangen te worden door onzekerheid. Economische analisten herzien hun groeicijfers omdat een toenemend aantal bedrijven al winstwaarschuwingen uitstuurden in verband met de uitbraak van het virus. ING verlaagt de groeiverwachting voor de eurozone van 1,2 procent naar 0,6 procent. Bank of America knipt zijn verwachting voor de groei van Amerikaanse bedrijven bij, en verwacht zelfs een nulgroei. De oorzaak? Tal van fabrikanten lopen het risico dat hun grondstoffen of producten niet of laattijdig geleverd worden, omdat China nog steeds achteroploopt met zijn productie. In een poging om de ziekte te bestrijden zijn veel bedrijven gesloten. Voorts is er een sterke daling van de consumentenvraag. Het openbare leven lijkt in veel landen stil te vallen, met scholen die gesloten worden, en evenementen die afgeblazen worden.

Bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans intussen dat bedrijven zich beter organiseren. “We vragen de ondernemingen om voorzichtig te zijn, zich in geval van twijfel te informeren over de te volgen procedure en alle maatregelen te treffen als dat nodig blijkt”, aldus Timmermans. Het VBO heeft alle betrouwbare bronnen die nuttig kunnen zijn voor de ondernemingen gebundeld in een dossier, dat steeds wordt geüpdatet. 

Ook de Belgische beurs bloedde door het virus.Beeld rv

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, zegt inmiddels tegen de Britse zakenkrant Financial Times dat de ECB de uitbraak van het virus ‘nauwlettend’ volgt, maar dat ze ook denkt dat er nog geen langdurig effect is op de inflatie. Daardoor zou een monetaire ingreep niet direct voor de hand liggen.

Slechtste week sinds schuldencrisis

De financiële markten in heel Europa maken hun slechtste week mee sinds de schuldencrisis in de eurozone en de noodhulp aan Griekenland medio 2011. En die vergelijking is haast symbolisch. Volgens onderzoek van het adviesbureau Capital Economics kan deze wereldwijde pandemie dezelfde verstrekkende gevolgen hebben voor de wereldhandel en de financiële markten als tijdens de financiële crisis, toen het wereldwijde bruto binnenlands product met 0,5 procent daalde. Grote banken kunnen onder zware druk komen te staan ​​van bedrijven die worstelen met het terugbetalen van leningen. 

Vergeet niet dat de algemene schuldgraad wereldwijd momenteel het astronomische bedrag van 255.000 miljard dollar bedraagt. Dat cijfer ligt hoger dan het piekmoment van net voor het uitbreken van de financiële crisis. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft al herhaaldelijk alarm geslagen over de sterk stijgende wereldwijde schuldniveaus en de kwetsbaarheid van het financiële systeem, met name in China.