Direct naar artikelinhoud
Film

‘The rise and fall’ van de legendarische Zillion: regisseur Robin Pront verzamelt topcast voor verfilming

De cast voor 'Zillion', de nieuwe film over de gelijknamige discotheek. (v.l.n.r.) Geert Van Rampelberg, Matteo Simoni, Charlotte Timmers, Robin Pront (regisseur), Jonas Vermeulen en Barbara Sarafian.Beeld KFD

D’Ardennen-regisseur Robin Pront maakt een kinderdroom waar nu hij aan het roer staat van een film over een van Vlaanderens bekendste nachtclubs: de Zillion. De discotheek in Antwerpen was even populair als controversieel tijdens de eeuwwisseling.

Op een donderdagavond in die andere Antwerpse danstempel Carré – waar buitenwippers ooit nog Zillion-oprichter Frank Verstraeten buiten gooiden – wordt de pers ontvangen met snoeiharde house-beats, zwoele danseressen en een psychedelische lichtshow. Pront maakt bekend dat de opnames voor de film van start gaan op 16 maart, met de belofte dat de eerste beelden ons vóór de zomer al zullen bereiken. De finale versie van zijn kinderdroom verschijnt volgend jaar op 3 februari op het grote scherm.

Meer dan enkel een film over de discotheek wordt Zillion een portret van de “oneindig fascinerende Verstraeten”, zegt Pront. “Klein van gestalte, groots van dromen.” Om dat kleine gestalte vorm te geven rekent de regisseur op acteur Jonas Vermeulen (Studio Tarara), die zo zijn debuut op het grote scherm maakt. Wie ook niet kan ontbreken is Dennis ‘Black Magic’ Burkas, gespeeld door Matteo Simoni (Callboys, Marina). De pornokoning van België organiseerde er spraakmakende erotische feestjes, waar volgens Telefacts-journalisten meer condooms dan leeftijdscontroles werden uitgedeeld. Destijds genoeg voor het Antwerpse parket om een onderzoek te openen naar openbare zedenschennis en het aanzetten tot ontucht van minderjarigen.

Zillion-oprichter Frank Verstraeten.Beeld KFD

Actrice Barbara Sarafian (Rundskop, Beau Séjour) kruipt in de huid van Marleen, de moeder van Verstraeten, terwijl Charlotte Timmers (De bende van Jan de Lichte) de rol van Vanessa vertolkt, het lief van de Zillion-oprichter. Geert Van Rampelberg (The Broken Circle Breakdown) wordt voor even de eigenaar van dansclub Carré. Ook Frank Vercruyssen en Dirk Roofthooft zullen te zien zijn in de film.

Hoewel Pront droomde van een film over de Zillion was hij net iets te jong om de hoogdagen ervan mee te maken. Om het scenario te realiseren, spendeerden hij en medeschrijver Kevin Meulen talloze avonden bij Verstraeten om te luisteren naar de eindeloze stroom van anekdotes over, zoals Verstraeten het zelf verwoordt, the rise and fall van de legendarische Zillion.

Zillion verschijnt op 3 februari 2021 in onze zalen.