Belgische vleesproducent Ter Beke wil meer op de boterham dan alleen vlees

Ter Beke, dat vleeswaren en bereide maaltijden maakt, gaat evolueren in de richting van de ‘bredere belegcategorie’ in plaats van alleen vleeswaren. Dat zegt het bedrijf in een persbericht over zijn jaarresultaten. De eerste concepten komen nog dit jaar op de markt.

Ter Beke bevestigde eerder al aan Business AM dat het aan de ontwikkeling van vleesvervangers bezig is, maar wou daar toen geen verdere informatie over geven.

Het bedrijf uit Lievegem, onder meer bekend van het merk Come A Casa, heeft het dit jaar niet gemakkelijk gehad. In april was er een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in China, waardoor de import uit Europa er massaal steeg. Dat leidde tot forse prijsstijgingen. Ter Beke probeerde die hogere grondstofprijzen te compenseren met prijsverhogingen en efficiëntieverbeteringen, maar die komen volgens de groep nog niet allemaal uit de verf.

Terugroepactie

In de tweede jaarhelft werd Ter Beke ook geconfronteerd met een grote terugroepactie van producten en de sluiting van een fabriek van zijn Nederlandse dochter Offerman. De fabriek in Aalsmeer, waar verpakte vleesproducten als salami en rosbief gemaakt werden, lag aan de basis van een listeriabesmetting waarbij verschillende doden vielen. De fabriek blijft grotendeels definitief dicht.

Ondanks die problemen kon Ter Beke zijn omzet vorig jaar nog met 7 procent opkrikken tot 728,1 miljoen euro. De ebitda (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) daalde wel met 15,4 procent tot 37,2 miljoen euro. Netto bleef er 4,4 miljoen euro over, of 39 procent minder dan in 2018.

Desondanks wil Ter Beke het dividend stabiel houden op 4 euro bruto, ‘gelet op de forse organische groei en het uitzonderlijke karakter van de terugroepactie en de stijging van de grondstofprijzen’. De groep vertrouwt er bovendien op dit jaar het onderliggende ebitda-resultaat van 2018, namelijk 50,2 miljoen euro, te kunnen overtreffen. Daarvoor mogen er wel niet opnieuw ‘onvoorziene marktomstandigheden’ opduiken.

Meer