Direct naar artikelinhoud
Abortus

Uitbreiding abortuswetgeving opnieuw dichterbij

Een foetus van 18 weken oud.Beeld Getty Images

Er werd lang uitgekeken naar het advies van de Raad van State over de versoepeling van de abortuswetgeving. De Raad van State heeft geen bezwaren tegen het voorstel om de termijn te verlengen en de bedenktijd te verkorten.

De uitbreiding van de termijn voor een abortus van twaalf naar achttien weken, het terugbrengen van de bedenktijd naar 48 uur en het schrappen van abortus uit de strafwet. Over de voornaamste zaken in het wetsvoorstel over abortus, waarover al druk politiek gedebatteerd is, heeft de Raad van State geen opmerkingen. Dat blijkt uit een advies dat vrijdag is gepubliceerd. 

“Eigenlijk is dit advies heel positief voor het wetsvoorstel”, zegt emeritus professor medisch recht Herman Nys, (KU Leuven). De voorstanders van het voorstel zien er dan ook een belangrijke opsteker in. Het voorstel wordt gesteund door een meerderheid van socialisten, groenen, liberalen, PVDA en DéFI. 

Vrijheid van meningsuiting

Waar de Raad van State wel nog bedenkingen bij heeft, is de strafbepaling voor wie vrouwen probeert te belemmeren om een abortus te ondergaan. Volgens het rechtscollege is die strafbepaling niet goed omschreven. Die stelt dat personen strafbaar zijn als ze vrouwen fysiek de toegang versperren tot een abortuscentrum, maar ook als ze bijvoorbeeld verkeerde informatie over abortus zouden verspreiden. 

In dat laatste geval moet er volgens de Raad van State ook rekening gehouden worden met de vrijheid van meningsuiting. “Daar is ook al veel discussie over geweest”, zegt sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée. “Het gevolg is dat we nu een nieuw amendement zullen maken om aan de Raad van State tegemoet te komen.” Wat er precies in het amendement zal staan, moet nog bekeken worden. Het amendement zal dan ofwel eerst naar de commissie Justitie gaan, ofwel rechtstreeks naar de plenaire vergadering van het parlement. 

Het volledige wetsvoorstel over abortus is eind vorig jaar in tweede lezing goedgekeurd door de Kamercommissie. Maar tegenstanders van het voorstel – N-VA, CD&V en Vlaams Belang – drongen aan op een advies van de Raad van State. “Die wil zich duidelijk niet mengen in deze politiek gevoelige discussie”, reageert Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) nu. “Wij blijven ons verzetten tegen deze lakse wetgeving. Dergelijke gevoelige debatten verdienen meer studiewerk en parlementaire discussie. Tot op vandaag is er geen duidelijkheid over de noodzaak of over alternatieven.”