Turkije dreigt met geweld in Syrië na aanval met tientallen slachtoffers

Feridun Sinirlioglu, Turks ambassadeur bij de Verenigde Naties. © Reuters

De Turkse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft er vrijdag mee gedreigd om geweld te gebruiken om wraak te nemen na de aanval waarbij tientallen Turkse soldaten omkwamen in de Syrische provincie Idlib.

‘Als ze door schade en schande wijs willen worden, dan zal dat zo zijn’, stelde Feridun Sinirlioglu op de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in New York. ‘Turkije wil geen oorlog. Maar Turkije zal er niet over twijfelen om geweld te gebruiken als en wanneer zijn veiligheid is bedreigd’, klonk het nog.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres riep vrijdag op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Idlib ‘voor de situatie er compleet uit de hand loopt’.

Hij noemde de dodelijke aanvallen van zowel Turkije als Rusland ‘een van de meest alarmerende momenten in het conflict in Syrië’. ‘Zonder snelle actie groeit het risico op escalatie met het uur en het zijn de burgers die daarvoor de grootste prijs betalen’, zei Guterres aan journalisten in New York.

De VN-baas roept op om de burgers in het gebied te beschermen en op te houden met de escalatie.

Verenigde Staten spreken steun uit voor Turkije

Washington steunt Turkije, liet de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Kelly Craft vrijdag weten op een spoedvergadering van de Veiligheidsraad. De Russische ambassadeur zei bereid te zijn mee te werken aan een de-escalatie.

‘Turkije heeft onze volledige steun om als zelfverdediging te reageren op ongerechtvaardigde aanvallen op Turkse observatieposten die hebben geleid tot de dood van hun strijdkrachten’, aldus Craft. Ze noemde de aanval ‘barbaars’ en wees met de beschuldigende vinger naar de Russische en Syrische regeringen.

De Russische ambassadeur bij de VN, Vassily Nebenzia, verklaarde op zijn beurt dan weer dat Rusland bereid is om te werken aan een de-escalatie ‘met iedereen die dat wenst’. Donderdag hekelde Nebenzia nog dat de Veiligheidsraad te veel vergaderingen over Syrië houdt, maar vrijdag gaf de diplomaat toe dat ‘de situatie verslechterd en ernstig gespannen is’ in de regio.

‘Een Russische delegatie is momenteel in Ankara om de situatie te stabiliseren’, zei hij tijdens de spoedvergadering die bijeengeroepen was op verzoek van België, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Estland en de Dominicaanse Republiek. Nebenzia benadrukte dat Moskou ‘niet had deelgenomen aan de aanslagen’, waarbij volgens Ankara 34 Turkse soldaten zijn gedood.

‘De Turken informeren de Russen voortdurend over hun posities, die worden doorgegeven aan het Syrische leger om hun veiligheid te garanderen’, zei de Russische ambassadeur. “De coördinaten van de Turkse posities die het doelwit waren van de invallen op donderdag waren niet gegeven.”

Trump en Erdogan roepen Syrië en Rusland op om offensief in Idlib te staken

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan riepen Syrië en Rusland eerder al op om hun militaire offensief stop te zetten. Ze deden dat na een telefonisch onderhoud, zo meldde Het Witte Huis.

‘De twee leiders waren het erover eens dat het regime in Syrië, Rusland en het regime in Iran moeten stoppen met hun aanvallen om te vermijden dat nog meer burgers en onschuldige mensen slachtoffer worden van het geweld of op de vlucht moeten slaan’, zo heet het in een Amerikaanse persmededeling.

Stroom vluchtelingen ergste sinds begin oorlog 2011

Vorig jaar begonnen de Syrische regeringstroepen met Russische steun een groot offensief op de laatste grote rebellenbolwerken in Idlib. Sinds december zijn volgens OCHA, het bureau voor noodhulp van de VN, in de regio al meer dan 950.000 mensen op de vlucht geslagen. De stroom van vluchtelingen is een van de ergste sinds het begin van de oorlog in Syrië in 2011.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) had donderdag in New York ook al samen met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas de Veiligheidsraad opgeroepen om onmiddellijk een staakt-het-vuren in te stellen in Idlib.

Griekenland sluit grens

Ondertussen heeft Griekenland vrijdag de grensovergang met Turkije tussen Kastanies en Pazarkule gesloten. Dat gebeurt, omdat Turkije had bekendgemaakt dat het Syrische vluchtelingen die naar de Europese Unie willen, niet meer gaat tegenhouden.

Honderden migranten hadden zich in de grensstreek aan de Evrosrivier verzameld, nu bekend raakte dat Turkije hen niet meer zou beletten om naar de EU te reizen, meldt de Turkse staatstelevisiezender ERT.

Het is nog niet duidelijk wanneer de grensovergang weer open zal gaan. Journalisten ter plaatse lieten weten dat aan de Griekse kant van de grens veel politie en militairen te zien zijn.

De Griekse premier Kyriakos Mitsosakis heeft per telefoon met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gesproken over de situatie aan de grens, meldt zijn kabinet. Eerder raakte al bekend dat Griekenland en Bulgarije de grenscontroles hadden aangescherpt.

Partner Content