© pol de wilde-corelio

Waarom minder pensioensparen meestal meer opbrengt

Pensioenspaarders moeten kiezen tussen twee systemen, elk met een andere fiscale aftrek: jaarlijks maximaal 990 euro opzijzetten, of toch liever 1.270 euro? Wij gingen na wat de voordeligste keuze is.

Heidi Gabel

Het ‘oude’ systeem is het meest bekende, en ook nog altijd het meest gebruikte: je stort maximaal 990 euro in een pensioenspaarfonds, waarop je bij je volgende belastingaangifte een voordeel van 30 procent of 297 euro geniet. Twee jaar geleden besliste de regering om ook Belgen die graag wat meer opzijzetten voor hun oude dag een fiscaal voordeel te gunnen. Sindsdien kan je er ook voor kiezen tot 1.270 euro te sparen voor je oude dag. De belastingvermindering blijft dan wel wat beperkter: 25 procent, wat neerkomt op 317,5 euro.

Hoe meer je spaart voor je pensioen, hoe beter? Hangt ervan af. Kijk je puur naar wat je aan het eind van de rit bij elkaar hebt, dan kunnen we – logischerwijs – alleen maar aanraden om voor het hoogste maximumbedrag te gaan. We telden het eens uit: wie vanaf zijn eerste dagen op de arbeidsmarkt tot en met zijn 65ste volgens het nieuwe systeem aan pensioensparen doet, met als maximumbedrag 1.270 euro, kan bijna een derde meer samenrapen dan wie zich beperkt tot 990 euro.

Maar daarvoor moet je zelf natuurlijk ook meer inleggen. Kijk je liever naar in welk systeem jouw spaarinspanning het meest opbrengt, dan blijf je vaak beter bij het oude. Je krijgt dan een groter belastingvoordeel (30 tegenover 25 procent) én je betaalt op je zestigste in veel gevallen minder eindbelasting. “Wanneer je 60 wordt, heft de fiscus in beide systemen 8 procent belasting op alles wat je tot dan toe gestort hebt”, legt Lisa Pieters bij Axa Bank uit. “Hoe meer pensioenkapitaal, hoe meer heffing je betaalt. Als je jaarlijks 1.270 euro stort, presenteert de fiscus je op je zestigste verjaardag dus een hogere rekening dan wanneer je jaarlijks 990 euro stort.” Zo komt het dat minder sparen voor je pensioen, soms toch meer opbrengt.

Je extraatje is beter af buiten het pensioensparen

Wie toch meer dan 990 euro opzij wil zetten voor zijn oude dag, stopt dat volgens experts liever in andere beleggingen dan in een pensioenspaarfonds. “Wij raden aan tot 990 euro te storten. Was u van plan om 1.270 euro te sparen, besteed dan het verschil (280 euro) aan een belegging waarvan het potentieel rendement hoger ligt dan dat van een pensioenspaarfonds, inclusief het extra belastingvoordeel. Kies bijvoorbeeld voor een aandelenfonds”, zegt Simon November bij Test-Aankoop.

Nog een voordeel: “je kan bij zo’n fonds makkelijker aan je geld, mocht je het onverwacht echt dringend nodig hebben.” Vergeet niet dat je het geld in een pensioenspaarfonds tot aan je zestigste blokkeert. Ga je er eerder aan, dan betaal je een enorme ‘boete’, die kan oplopen tot 50 procent.

Let op voor de fiscale valstrik

Wie van zichzelf weet dat hij toch niet op zoek gaat naar rendabelere manieren om dat extraatje te beleggen, doet er zeker geen kwaad aan te blijven bij 1.270 euro – het is nog altijd een fiscaal interessante manier om te sparen voor je oude dag. Tip: wie voor het hogere maximumbedrag kiest, moet dat expliciet aan zijn bank of verzekeraar laten weten. “Je moet dat zelf jaarlijks meedelen. Zo niet, dan hanteert de bank het laagste van beide tarieven en wordt het teveel automatisch teruggestort”, zegt Isabelle Marchand bij bankenfederatie Febelfin. Dan kom je dus weer in het oude systeem terecht.

Let ook op dat je niet in een fiscale valstrik loopt: vanaf dat je hebt aangegeven voor het nieuwe systeem te kiezen, valt je belastingvermindering terug van 30 naar 25 procent. “Maar als je bijvoorbeeld maar 1.000 euro stort, komt dat dus neer op slechts 250 euro fiscale aftrek. Dat is minder dan je zou krijgen als je 990 euro stort en dus 30% of 297 euro fiscale aftrek krijgt’, legt Lisa Pieters (Axa Bank) uit. “Pas vanaf dat je 1.188 euro spaart, wordt dat verlies terug weggewerkt. Pensioensparen voor een bedrag tussen 990 euro en 1.188 euro is dus niet aan te raden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer