Marc en May trouwden op 29 februari 2016. © BERT DE DEKEN

Tien Kempense koppels trouwen op schrikkeldag: “Burgemeester stelde 29 februari voor als trouwdatum”

In de krant van vrijdag kon u lezen dat 7.145 Belgen na vier jaar eindelijk nog eens echt hun verjaardag kunnen vieren op 29 februari. Daarnaast zijn er ook koppels die voor deze speciale datum hebben gekozen om elkaar het jawoord te geven. In de 27 gemeenten van het arrondissement Turnhout staan tien huwelijken op het programma. Voor Marc en May is het dan weer hun eerste huwelijksverjaardag op de trouwdatum.

Ronny van den Ackerveken

Marc Helsen (59) en May Broeckx (70) uit Turnhout trouwden op maandag 29 februari 2016. “Daar hangt een apart verhaal aan vast”, vertelt May. “Mijn man had tegen de vorige burgemeester Eric Vos (TIM) gezegd dat hij ons mocht trouwen wanneer hij de sjerp in de wacht sleepte. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 leverde N-VA de burgemeester, maar een jaar later werd Eric na onenigheid bij N-VA toch burgemeester. Zo kwam op een gegeven moment het voorstel om ons te trouwen weer op tafel. Marc zei dat Eric maar moest laten weten wanneer het voor hem paste. Op 29 februari 2016 was er nog plaats in zijn agenda. Hij liet wel verstaan dat het een maandag was, wat geen evidente dag is om te trouwen. Voor ons maakte het niet uit. Marc is bij de brandweer en hij droeg die dag zijn pompiersoutfit. We zijn ook samen met de kinderen en kleinkinderen in een ladderwagen naar het stadhuis gereden.”

Na de huwelijksplechtigheid gaven Marc en May op dezelfde dag een feest. Dat het een maandag was, kwam achteraf bekeken goed uit. “We hebben niet lang moeten zoeken naar een feestzaal die vrij was. Op een vrijdag of een zaterdag zou dat niet zo gemakkelijk geweest zijn. Er waren tweehonderd personen uitgenodigd en die zijn allemaal gekomen. Op een maandagavond hebben de mensen een minder drukke agenda dan in een weekend. De meesten vonden het ook wel speciaal dat we voor een schrikkeldag en een maandag hebben gekozen om te trouwen”, zegt May.

Overnachting

Na vier jaar wachten kan het koppel zaterdag voor de eerste keer een echte huwelijksverjaardag vieren. “We hebben vorige zaterdag al gefeest”, legt Marc uit. “Ik geef trainingen aiki-budo en jiu-jitsu. Daarvoor moet ik zondag in Frankrijk zijn. Aangezien het een eind rijden is, heb ik gekozen om zaterdagmiddag al te vertrekken en in Frankrijk te overnachten. Een deel van onze huwelijksverjaardag brengen May en ik dus wel samen door, maar niet de ganse dag. Eric Vos had ook al gevraagd om op 29 februari samen te gaan eten. Ik moest hem teleurstellen, maar hij begreep het wel.”

Jan Van Looveren (40) en Saskia Van Hout (33) uit Rijkevorsel zijn een van de tien koppels in de Kempen voor wie schrikkeldag 2020 een onvergetelijke dag wordt. “We zijn twaalf jaar samen en hadden al langer het idee om elkaar het jawoord te geven”, vertelt Saskia. “Eerst was het de bedoeling om te trouwen in het jaar dat ik dertig zou worden, maar door omstandigheden is dat er niet van gekomen. Vorig jaar zijn we opnieuw op zoek gegaan naar een datum. 20 februari 2020 leek ons een mooie symbolische datum, maar dat was een donderdag. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een zaterdag. Zo kwamen we eerder toevallig uit bij 29 februari. Het is een ongewone datum, maar we kregen veel mooie reacties van familie en vrienden om op schrikkeldag te trouwen. Ik doe retouches en heb mijn trouwkleed zelf gemaakt.”

Dat ze niet elk jaar een echte huwelijksverjaardag hebben, vinden Jan en Saskia niet erg. “Het voordeel is dat ik maar om de vier jaar onze trouwdag kan vergeten”, lacht Jan. “Over tien of vijfentwintig jaar is er geen 29 februari, maar dat wil niet zeggen dat we dan niet gaan vieren. We wonen al wettelijk samen, maar trouwen biedt toch iets meer zekerheid met het oog op de toekomst.”

Bekijk ook:

Dit koppel trouwt op 29 februari: “Ik moet er maar om de 4 jaar aan denken”