Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Franse premier wil pensioenhervorming doordrukken met speciaal grondwetsartikel

Frans premier Edouard Philippe.Beeld AFP

De Franse premier Edouard Philippe wil de omstreden pensioenhervorming doordrukken met behulp van een speciaal grondwetsartikel 49-3. Hij verklaarde tegenover de Assemblée Nationale dat hem geen andere keuze overblijft, omdat een parlementaire minderheid de pensioenplannen ‘met opzet saboteert’. In de Assemblée is al 115 uur gedebatteerd over de voorstellen, dag en nacht, weekends incluis, terwijl nog maar 8 van de 65 artikels zijn besproken, argumenteert Philippe.

en

Het artikel 49-3 laat de regering toe om zonder instemming van het parlement wetgeving door te drukken. Dat gebeurde in het verleden ook al herhaaldelijk, tot grote frustratie van de linkse oppositie.

De regering onder leiding van president Emmanuel Macron wil de tientallen verschillende pensioenregimes in Frankrijk vervangen door een uniform stelsel, op basis van punten. Voor bepaalde beroepscategorieën zoals de treinbestuurders zou dat betekenen dat ze veel langer zullen moeten werken voor een volledig pensioen. De vakbonden hebben wekenlang actie gevoerd tegen de plannen, met vooral veel hinder bij het openbaar vervoer.