Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Joe Biden wint Democratische voorverkiezingen in South Carolina

Joe Biden viert zijn overwinning met zijn supporters.Beeld AFP

Oud-vicepresident Joe Biden heeft de voorverkiezingen in de staat South Carolina met flinke voorsprong gewonnen. Na het tellen van het overgrote deel van de stemmen heeft hij 48,6 procent van de ‘delegates’ achter zich. Senator Bernie Sanders volgt met 20 procent. Tom Steyer, die bekend heeft gemaakt te stoppen, staat op 11 procent.

Pete Buttigieg, Elizabeth Warren en Amy Klobuchar staan op plek vier, vijf en zes. Biden riep twijfelende kiezers op om komende week op hem te stemmen: “Als de Democraten een kandidaat willen die een Democraat is, een levenslange Democraat, een trotse Democraat, een Obama-Biden Democraat. Sluit u dan bij ons aan.”

Steyer nam na de eerste exitpolls het besluit om uit de race te stappen, na meer dan 20 miljoen dollar te hebben besteed aan zijn campagne in South Carolina. Tijdens een toespraak zei Steyer teleurgesteld te zijn over het resultaat. “Ik zei dat als ik geen weg naar de winst zag, ik mijn campagne zou opschorten. En ik kan geen weg zien waar ik het presidentschap kan winnen.”

Super Tuesday

South Carolina is de vierde plek waar de strijd om de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaatsvindt. Het zijn de laatste voorverkiezingen voor Super Tuesday, als er in veertien staten wordt gestemd, komende dinsdag. Voor Biden lijkt het de laatste kans om voor Super Tuesday nog aan te haken bij senator Bernie Sanders en Pete Buttigieg.

In South Carolina is meer dan de helft van de Democratische stemmers zwart. Volgens de exit polls kreeg Biden 61 procent van de zwarte kiezers van South Carolina achter zich, en Sanders 17 procent.

Biden heeft in het algemeen veel steun onder de zwarte stemmers, terwijl Sanders en Buttigieg moeite hebben hen achter zich te krijgen. In 2016 leed Sanders mede daardoor een grote nederlaag tijdens de voorverkiezingen in de staat toen hij het opnam tegen Hillary Clinton.