Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdCoronavirus

Coronavirus (alweer) vastgesteld in België. Wat nu?

Coronavirus (alweer) vastgesteld in België. Wat nu?
Beeld Getty Images

Er is een nieuwe Belgische besmetting met het coronavirus opgedoken. Wat betekent dit, en welke maatregelen worden nu genomen? 

Op de hoogte blijven? Download nu de app van De Morgen en volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Wat nu met de nieuwe patiënt?

De besmette persoon is een vrouw die op 26 februari terugkeerde uit een Franse regio waar veel besmettingen zijn vastgesteld.

De vrouw had wat keelpijn en koorts toen ze terugkeerde van haar reis waarop ze besliste om haar huisarts te raadplegen. Die verwees haar onmiddellijk door voor verder onderzoek. Haar klachten zijn tot nu toe mild: koorts en irritatie aan de luchtwegen. “Dat kan goed behandeld worden”, verzekert De Block.

Het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en het UZ Antwerpen zijn de referenties voor corona-besmettingen. Zij hebben in totaal een tiental volledig uitgeruste bedden en kamers ter beschikking. Mocht dat niet volstaan, dan worden andere ziekenhuizen ingeschakeld. In de eerste plaats wordt dan naar de universitaire ziekenhuizen gekeken.

Meteen vindt nu contact tracing plaats: een onderzoek naar wie recentelijk met de besmette vrouw contact had: familieleden, collega’s, vrienden. Die hoeven in de regel niet in isolatie, maar moeten wel nauwlettend hun gezondheid in de gaten houden en krijgen uitgebreide informatie. ‘Contacten’ met eventuele klachten moeten wel in quarantaine.

Dat kan thuis, als de veiligheid gegarandeerd kan worden, of in het ziekenhuis. Die isolatie duurt één à twee weken, tot de incubatietijd is afgelopen. Zijn er in die periode geen symptomen opgetreden, en zijn de tests negatief, dan wordt de isolatie opgeheven.

Een handleiding in tijden van coronavirus

Regel 1: panikeer vooral niet.

Kan deze patiënt nu nog mensen besmetten?

Die kans is klein. De besmette Belg ligt in quarantaine in het UZ Antwerpen. Virologen gaan ervan uit dat het coronavirus niet erg besmettelijk is via de lucht. Waarschijnlijk is het overdraagbaar van mens tot mens via opgehoeste of uitgeniesde slijmdruppeltjes, maar daarvoor moet men dicht bij de patiënt in de buurt zijn geweest, of langdurig contact met hem hebben gehad.

Een andere mogelijkheid is dat het virus via de handen van de patiënt wordt doorgegeven, als die bijvoorbeeld in de hand heeft gehoest en daarna een deurkruk heeft aangeraakt. Maar ook de kans daarop is niet al te groot, het virus blijft buiten het lichaam niet lang leven. Bovendien besmet het via de luchtwegen. Om besmet te raken, zou je het moeten inhaleren.

Coronavirus (alweer) vastgesteld in België. Wat nu?
Beeld REUTERS

Is er nu een uitbraak?

Voor zover we weten niet. Experts spreken bij gevallen zoals deze van een ‘introductie’. Van een uitbraak is pas sprake als het virus op wat grotere schaal van mens tot mens gaat. “Ons hele systeem is erop gericht om een uitbraak te voorkomen”, klinkt het bij de FOD Volksgezondheid. Vooralsnog weten we niet welke contacten deze besmette patiënt gehad heeft.

Wat als het virus uitbreekt?

Pas als het aantal patiënten de pan uit rijst, kan de FOD in samenspraak met minister De Block besluiten om het over een andere boeg te gooien. Dan neemt het nationaal crisiscentrum de coördinatie op zich. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2009, toen de Mexicaanse griep ons land bereikte. 

Lees nu: Zo is België voorbereid op het coronavirus

Wanneer het virus zich zou verspreiden, zijn meer ingrijpende scenario’s uitgestippeld. Vanaf dan kunnen bioscopen dichtgaan en zouden voetbalwedstrijden niet meer kunnen plaatsvinden. Nog verregaander is scholen sluiten, zoals tijdens de Mexicaanse griep-pandemie in 2009 gebeurde. Dat is drastisch, maar wel heel effectief. Japan besloot eerder al om gedurende de maand maart alle basis- en secundaire scholen te sluiten.

Gebieden isoleren van de buitenwereld, zoals in China en Italië, achten de Belgische specialisten niet mogelijk. Wij zijn eigenlijk één grote stad van elf miljoen inwoners.

Buitenlandse Zaken heeft reisadviezen aangepast. Niet-essentiële reizen naar China worden afgeraden. Wie naar Italië reist, wordt gevraagd zich te informeren.

Bekijk ook: ‘Iedereen kan ervoor zorgen dat deze epidemie minder kans krijgt’

Video wordt geladen...