'We kunnen dit aan' zegt De Block na kernkabinet

© (belga)

Premier Sophie Wilmès (MR) roept morgenvroeg het overlegcomité samen waarin alle deelstaten vertegenwoordigd zijn. Dit om de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus te coördineren. Minister De Block roept intussen op tot kalmte.

asd, blg

Het kernkabinet heeft vanmiddag drie uur samengezeten om de maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus te bespreken. En om te overleggen wat er moet gebeuren als er nieuwe besmettingen opduiken. Premier Wilmès wil voortaan elke vrijdag een dergelijke oefening doen. Indien nodig kan de frequentie worden opgedreven.

'Het was een grondige oefening', zo zei minister van Volksgezondheid De Block (Open VLD) na afloop over de vergadering. In deze fase gaat het erom het virus in te dijken en de verspreiding te proberen voorkomen.

De Block roept ook op tot kalmte. 'We hebben allerlei scenario's, afhankelijk van de hoeveelheid patiënten. Dit is een griepvirus, we moeten het noemen zoals het is, het is dan wel een nieuw virus maar we moeten geen disproportionele maatregelen nemen. (...) We moeten eigenlijk de emotie loskoppelen van de wetenschap. Ja, we gaan meer patiënten krijgen, we hebben lang gewacht op de eerste, en er gaan er nog meer komen. Maar we kunnen dit aan. We kunnen de mensen goed verzorgen en ze zullen genezen. En later wordt dit een heel gewone griep.'

De federale ministers hebben ook overlegd over mogelijke economische ondersteuning aan bedrijven die in moeilijkheden komen door de maatregelen die de verspreiding van het nieuwe coronavirus willen voorkomen. Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) legde een aantal maatregelen voor.

'Het belangrijkste is goed voorbereid te zijn', verklaarde vicepremier De Croo nog voor aanvang van de kern. 'We hebben twee cases, de impact is nog zeer beperkt. Maar als het meer wordt, moeten we snel kunnen schakelen.'

Daarbij horen voor De Croo ook maatregelen om te voorkomen dat bedrijven over de kop gaan indien de impact van de verspreiding zich ook op economisch vlak zou laten voelen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die problemen hebben met de toelevering uit China. Zo zou de regering kunnen beslissen het stelsel van tijdelijke en economische werkloosheid eenvoudiger toegankelijk te maken of de betaling van RSZ-bijdragen uit te stellen.

Verschillende bedrijfssectoren hebben al hun bezorgheden geuit. Het doel van de regering blijft om de continuïteit van openbare en sociaal-economische activiteiten in bedrijven, kmo's en onafhankelijke activiteiten zoveel mogelijk te waarborgen.

De federale regering heeft ons land ook ingeschreven in een Europese openbare aanbesteding voor mondmaskers. Maar, zo zegt de regering: 'we herinneren eraan dat het dragen van het masker bij voorrang voorbehouden is aan gezondheidswerkers en besmette mensen'. Het heeft geen zin om allemaal rond te lopen met dergelijke maskertjes.

Maandag, dinsdag en woensdag overleg

Morgenochtend staat al een nieuw overleg op het programma. Daarin zullen ministers van de federale regering en van de regionale regeringen samenzitten om eventuele maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te bespreken. Dat overlegcomité komt bovenop het eerder aangekondigde overlegcomité op woensdag.

Brussels minister-president Rudi Vervoort laat intussen weten dat hij morgen nog een buitengewone vergadering samenroept van de gewestelijke veiligheidsraad. Daarin zitten de burgemeesters van de negentien Brusselse gemeenten en de korpschefs. Ook zij zullen het over eventuele maatregelen hebben.

Dinsdag komt een Waalse taskforce bijeen onder leiding van Waals minister van Economie Willy Borsus. Het doel is bedrijven te ondersteunen bij het omgaan met de economische gevolgen van het virus. De Waalse overheidsdienst Economie, Werk en Onderzoek, het Waalse exportagentschap (Awex), het Sogepa-investeringsfonds en middenstandsorganisaties zullen aanwezig zijn. Er is bezorgdheid dat het virus vertraging van de economische activiteit, leveringsproblemen en cashflowspanningen kan veroorzaken.