Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Wat u moet doen als u denkt besmet te zijn met het coronavirus

Van links naar rechts: professor Marc Van Ranst, professor Erika Vlieghe, en de federale en Vlaamse ministers van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V) geven op een persconferentie informatie over de coronacrisis.Beeld Photo News

Hoe kan ik weten of ik besmet ben met het coronavirus? Het is een vraag die sommigen zich misschien wel stellen. Volgens de website van de FOD Volksgezondheid moet een telefoontje met de huisarts soelaas brengen. En wat dan?

Op de hoogte blijven? Download nu de app van De Morgen en volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog.

Stel, u voelt zich niet lekker en vreest dat het wel eens een geval van corona zou kunnen zijn. Dat moet u telefonisch contact opnemen met uw huisarts, staat te lezen op de website van de FOD Volksgezondheid. Maar hoe kan een huisarts, telefonisch nog wel, bepalen of u een gewone verkoudheid dan wel het coronavirus hebt?

“Huisartsen werken met een triagesysteem”, stelt Roel Van Giel, voorzitter van het huisartensyndicaat Domus Medica. “De telefonische triage is een aanpak die internationaal de voorkeur geniet, omdat mogelijk besmette patiënten zich dan niet onder niet-besmette personen begeven.” Blijkt de patiënt de typische klachten (koorts en klachten over de bovenste luchtwegen) te vertonen én is hij de afgelopen twee weken in een risicogebied geweest of heeft hij contact gehad met iemand die mogelijk besmet kan zijn, dan wordt hij gezien als risicopatiënt. Dan raadt de overheid ook aan om de huisarts aan huis te laten komen.

Enkel risicopatiënten worden doorgestuurd naar een ziekenhuis. In ons land zijn er enkele referentieziekenhuizen aangeduid, maar in principe kan de patiënt in elk ziekenhuis terecht. Wie geen risicopatiënt is en zich ziek voelt, wordt aangeraden om thuis uit te zieken en zo weinig mogelijk contact met de buitenwereld te hebben.

Nooit 100 procent zekerheid

Is het systeem helemaal sluitend? Neen, want een gebied waar enkele geïsoleerde gevallen van corona aangetroffen werden, staat niet noodzakelijk op de lijst van besmette gebieden die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opstelt. En een besmet persoon kan ook contact hebben met Belgen en zo het virus overdragen, zoals de Spaanse vrouw die nu met ernstige ziektesymptomen in een Spaans ziekenhuis ligt en op zakenreis was in ons land. Met wie ze contact had, is nog onduidelijk. Of die besmet zijn en zo ook anderen kunnen besmetten evenmin. Dokter Van Giel: “Het gaat altijd om een risico-inschatting, in de hoop een grote uitbraak van het virus te kunnen tegenhouden. We proberen wel de grootste risicogevallen op te sporen en die te isoleren. 

Volgens professor Herman Goossens van UAntwerpen, die het door de Europese Commissie gefinancierde PREPARE Outbreak Mode Committee coördineert, worden er momenteel te strikte criteria gebruikt om mensen te testen op het virus. Hij wijst erop dat het tweede geval van besmetting in België ontdekt is net omdat er werd afgeweken van de geldende criteria. “Ik had deze week beslist om die criteria niet langer toe te passen en breder te screenen, en zo is deze patiënte gedetecteerd geworden.”

Zo’n brede screening is volgens Goossens haalbaar. Hij verwees naar Italië, waar volgens hem bijna 100.000 tests werden uitgevoerd. “Maar dan moeten we niet langer werken met enkele referentielaboratoria, maar door te decentraliseren en laboratoriumcapaciteit op te bouwen in bijvoorbeeld de ziekenhuizen.”