Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Beke over maatregelen Sint-Lambrechts-Woluwe tegen coronavirus: ‘Compleet buiten proportie’

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).Beeld Photo News

‘Compleet buiten proportie’, zo beoordeelt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) de maatregelen die Sint-Lambrechts-Woluwe neemt tegen het coronavirus. ‘Deze maatregelen geven mensen een vals gevoel van veiligheid’, waarschuwt Beke in De Ochtend.

Lees ook: Live - Coronavirus: wereldwijd al meer dan 3.000 doden, derde besmetting in België

Olivier Maingain (DéFi), burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, kondigde gisteren aan dat zijn gemeente mensen die terugkeren uit een risicogebied veertien dagen lang de toegang tot scholen, crèches, sportcentra, gemeentelijke gebouwen en andere openbare plaatsen ontzegt. Op die manier wil Maingain de verspreiding van het coronavirus tegengaan. 

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vindt die maatregel fors overdreven. “Maatregelen moeten in verhouding staan tot het beoogde doel”, zegt Beke in De Ochtend. “Deze maatregelen geven mensen een vals gevoel van veiligheid”, waarschuwt hij. “Het is niet redelijk om alle scholen te sluiten”, voegt hij eraan toe. Wel verstandig is “om te adviseren om regelmatig de handen te wassen en om elkaar geen hand te geven”.

Beke hekelt overroepen reacties zoals in Sint-Lambrechts-Woluwe “waarbij we lockdown gaan uitroepen van ons land, en waarbij niemand nog durft buitenkomen: ik denk niet dat dat wenselijk is”.

Lees ookEen handleiding in tijden van coronavirus: van uw kinderen tot mondmaskers

Samenwerking

Beke zei dat hij de komende uren nog besmette patiënten in ons land verwacht, en kreeg meteen gelijk. Hij was amper uitgesproken of het nieuws kwam binnen dat ook een vrouw in Brussel besmet is.

Om de verspreiding van het coronavirus in ons land tegen te gaan, is het volgens Beke belangrijk dat iedereen waakzaam blijft, en dat de verschillende beleidsniveaus goed samenwerken. Zelf heeft hij voortdurend overleg met zijn federale collega Maggie De Block (Open Vld). 

Samen moeten de verschillende bevoegde instanties inschatten of er extra maatregelen nodig zijn. “We moeten steeds kijken of er bijkomende maatregelen moeten worden genomen, en of er bijkomende capaciteit nodig is.”