Griep of corona? Dit zijn de symptomen van het nieuwe coronavirus

© rr

Zou het de griep zijn? Of toch het nieuwe coronavirus? Alle alarmsignalen op een rijtje.

Maxie Eckert

 

Telefoneer met je huisarts

‘Wie vreest besmet te zijn met het nieuwe coronavirus, neemt best contact op met zijn of haar huisarts’, zegt Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde aan de VUB. ‘Telefonisch, om te vermijden dat je in de wachtzaal andere personen besmet. De huisarts kan dan op huisbezoek komen.’

lk ben ziek. Waarom word ik niet getest?

Om de capaciteit in de laboratoria te sparen, worden alleen zwaar zieken en zorgpersoneel op het virus getest. Mensen met lichte symptomen die thuis in quarantaine kunnen blijven niet. Het officiële cijfer van het aantal bevestigde gevallen in ons land is dus een onderschatting. In werkelijkheid grijpt de epidemie nog veel meer om zich heen.

Wat als je besmet bent?

En wat als je getest bent en het resultaat positief is? Als de patiënt in (redelijk) goede toestand is, kan hij/zij in thuisquarantaine blijven en daar uitzieken. Als hij/zij wél ernstige symptomen vertoont, zoals tekenen van een longontsteking, volgt een ziekenhuisopname in isolatie.

Het antwoord op al uw coronavragen vindt u hier.

Boek ik nog een reis?

Hoe meer het coronavirus zich verspreidt, hoe risicovoller het lijkt om nu een zomer­reis te boeken. Misschien moeten we dit moment aangrijpen om onze reisgewoontes te herbekijken.