‘Bevriend koppel’ liet Flor (64) maandenlang buiten op terras slapen en winkels overvallen: “Ze beseffen niet dat het onaanvaardbaar is”

Op dit terras moest Flor (64) in de lente- en zomermaanden slapen, eten en zich wassen. © RR

Flor V. was wat eenzaam, maar had een goede baan bij De Post, een gevuld spaarboekje en eigen huisje. Toen kruiste zijn pad dat van de Macedonische familie I., die hem aanvankelijk vriendschap schonk maar hem daarna financieel uitperste en uiteindelijk misbruikte als huisslaaf. “Ik was bang om helemaal alleen te komen staan.”

Joris Van der Aa

De correctionele rechtbank heeft zich gisteren gebogen over het verhaal van Flor V. (64), een voormalige postbeambte en archivaris van de commerciële televisiezender VTM. Flor werd in augustus 2019 bevrijd uit de klauwen van de Macedonische zigeunerfamilie I., die hem tijdens de lente- en zomermaanden op hun terras liet slapen, eten en zich wassen.

Toen de politie Flor weghaalde uit het appartement van de familie I., aan de Turnhoutsebaan in Deurne, was de man er slecht aan toe. Hij was fysiek verzwakt, droeg vuile en te grote kleren en had zich al dagen niet kunnen douchen. “De familie heeft hem eerst financieel helemaal uitgeperst”, aldus het openbaar ministerie. “Vervolgens hebben ze zijn woning ingepikt en onderverhuurd. Hij kon niet over zijn inkomen beschikken, want de familie I. beschikte over zijn bankkaart. Hij werd zelfs uitgestuurd om winkeldiefstallen voor hen te plegen, als alle geld opgesoupeerd was. De familie behandelde hem alsof hij minder was dan een huisdier.”

Winkeldiefstallen

Flor leefde een eenvoudig leven, zo verhaalde zijn advocate Elien Van Braekel, die door Payoke, de organisatie die het opneemt voor slachtoffers van mensenhandel, was aangesteld. “Flor werkte als loketbeambte bij De Post. Hij was wat eenzaam, maar had een goed inkomen, wat spaargeld en een eigen woning. Hij had nog nooit schulden gehad, maar dat veranderde in 2008, toen hij de familie I. leerde kennen. De familie had geldzorgen, en vroeg Flor om hulp. Hij wilde hen graag helpen en gaf aanvankelijk 300 euro per maand. De familie nam hem ook op in hun gezin, maar ging steeds verder in hun vraag om financiële steun. Flor liet kredietkaarten op zijn naam zetten, van allerlei kredietverstrekkers van Mediamarkt tot Carrefour. Na een jaar zat Flor met een schuldenberg van 25.000 euro, waardoor hij zelf in de problemen kwam.”

Flor zag zich genoodzaakt om zijn appartement te verkopen, zodat hij de schulden kon aanzuiveren. “De rest van het geld is verdwenen”, zegt advocate, die naar de familie I. wijst. “Zij konden over zijn geld beschikken, omdat ze over zijn bankkaarten en kredietkaarten beschikten.”

Flor kreeg een sociaal appartementje van Woonhaven, maar lang zou hij er niet wonen. De Macedonische familie haalde hem in huis, en verhuurde zijn appartement ondertussen aan kennissen. Het geld staken ze in eigen zak. Intussen kochten ze ook een auto op naam van Flor, die alle boetes mocht betalen die met de auto werden verzameld. “Hij werd uitgestuurd om boodschappen te doen, maar meestal was er geen geld meer. Dan kreeg hij de opdracht om te gaan stelen. Hij heeft een twintigtal winkeldiefstallen gepleegd, en daarbij is hij ook twee keer betrapt. Hij stal ook van zijn werkgever De Post, onder druk van de familie. Dat heeft hem zijn job gekost. Eigenlijk heeft de familie de loverboy-techniek toegepast. Ze hebben hem eerst aandacht gegeven, dan hebben ze hem volledig geïsoleerd en afhankelijk gemaakt en uiteindelijk hebben ze hem misbruikt. Ik schat dat ze Flor ongeveer 100.000 euro afhandig hebben gemaakt.”

Loverboy-techniek

Het openbaar ministerie heeft 5 jaar cel en 20.000 euro boete gevorderd voor het paar uit Deurne wegens mensenhandel en onterende behandeling. Ook de drie volwassen kinderen staan terecht. Zij riskeren een werkstraf. Niemand in het gezin werkt, ze leven van de uitkeringen die ze van de Belgische overheid krijgen.

Ergun Top, de advocaat van hoofdverdacht Sebastijan I., vroeg de vrijspraak over de hele lijn. “Wat mijn cliënt heeft gedaan, is misschien niet netjes, en moreel verwerpelijk, maar de vraag is of hij een strafbaar feit heeft gepleegd. Flor heeft alles uit vrije wil gedaan: van zijn appartement verkopen tot zijn bankkaart afgeven. Hij kocht daarmee genegenheid en vriendschap van de familie. De familie heeft nooit dwang of geweld tegen hem gebruikt.”

Flor zelf heeft al zes maanden geen contact meer met de familie I., die hij lang als zijn enige vrienden beschouwde. “In het begin had ik het niet slecht bij hen. Later ging het helemaal niet goed meer. Ze lijken zelf niet te beseffen dat het niet aanvaardbaar is wat ze met me hebben gedaan.”