Stad Tienen en schooldirecties sturen samen brief naar ouders

Het GO! Atheneum in Tienen. © mmv

Naar de positieve coronavirustest bij een 17-jarige jongen in het Atheneum van Tienen heeft burgemeester Katrien Partyka (CD&V) overlegd met de directies van alle Tiense scholen. Beslist werd om samen een brief te schrijven naar alle ouders.

ev

'We benadrukken in de brief dat er geen reden tot ongerustheid en paniek is en dat men verder alle niet-zieke leerlingen naar school mag blijven sturen. Als leerlingen ziektesymptomen vertonen moet men hierover telefonisch de huisarts contacteren. De situatie is onder controle. Alle schooldirecties volgen de richtlijnen van de overheid goed op. Ze nemen de gevraagde preventieve maatregelen en verspreiden hierover de nodige communicatie', aldus burgemeester Partyka.

De Tiense burgemeester staat ook achter de beslissing van het Atheneum om de school gewoon open te houden. 'Het Agentschap Zorg en Gezondheid voert op dit ogenblik een onderzoek uit bij alle leerlingen met wie de 17-jarige contact heeft gehad', aldus Partyka. Het Agentschap vraagt hen onder meer dat ze gedurende 14 dagen 's morgens en 's avonds hun temperatuur opmeten en een arts contacteren zodra ze koorts zouden vaststellen.

De 17-jarige was vorige week - samen met twee andere leerlingen van hetzelfde jaar - op skireis in Madonna Di Campiglio in Noord-Italië. Afgelopen maandag vertoonde hij tijdens het eerste lesuur symptomen van het coronavirus. Hij werd onmiddellijk door de leerkracht naar huis gestuurd. Hij is niet ernstig ziek en verblijft thuis waar hij de nodige verzorging krijgt. De broers en zussen van de drie leerlingen werden onmiddellijk uit de klassen gehaald en door de ouders opgehaald.

'Het Agentschap Zorg en Gezondheid vraagt dat de klasgenoten van de besmette jongen gedurende veertien dagen hun temperatuur 's morgens en 's avonds opmeten en een arts contacteren zodra ze koorts zouden vaststellen,' zegt Kaat Vandensavel, algemeen directeur van GO! scholengroep Huis 11 in Tienen.

Wat ongerustheid

Medestudente Widad Mhindat (16) vindt het een goed idee om alle leerlingen een maand thuis te houden. 'De leerlingen zijn niet echt op hun gemak, maar er is geen grote paniek.' Ze twijfelt of ze morgen zelf naar school gaat. Van haar moeder mag ze morgen thuis blijven als ze zich er niet goed bij voelt, maar ze is er zelf nog niet uit.

Kenjy Parent (16) merkt dat ook de leerkrachten wat ongerust zijn. Hij twijfelt of hij thuis wil blijven omdat hij niet ziek wil worden — hij is vooral bezorgd om de quarantaine. 'De school zegt ons ook dat we vaker onze handen moeten wassen. De afgelopen vijf jaar was er geen zeep beschikbaar, nu opeens wel.'

Leerlingen moeten naar school

De scholen in kwestie sluiten de deuren dus niet. Alle leerlingen moeten de lessen volgen, maar alert blijven voor symptomen, zoals koorts, hoesten en zich grieperig voelen. ‘Als er redenen zijn om een kind van school te halen, zoals nauw contact met een patiënt, zullen we dat doen’, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

‘We snappen de onrust, maar er is geen reden tot paniek’, zegt Moonens. Viroloog Marc Van Ranst heeft op VTM gezegd dat die twee (mogelijke) besmettingen deel zijn van de vijf besmettingen die vanochtend aangekondigd werden. Agentschap Zorg en Gezondheid wil dat niet bevestigen om privacyredenen, maar benadrukt dat de testresultaten van de tweede leerling nog niet zijn teruggekomen.

'Geen drastische maatregelen'

‘Er komen ongetwijfeld nog zulke gevallen in Vlaamse scholen’, zegt Moonens nog. Er komt een contactonderzoek waarbij wordt nagegaan met wie de leerlingen contact hebben gehad en waar ze zijn geweest.

De tweede leerling, van wie de besmetting nog niet bevestigd is, komt waarschijnlijk uit Sint-Niklaas en is deel van een gezin waar al een besmetting is vastgesteld. Hij had dus nauw contact met een covid-19-patiënt. In een GO! basisschool in Etterbeek zijn twee leerlingen preventief van school gestuurd.

Klik hier voor de belangrijkste artikels over het coronavirus