Direct naar artikelinhoud
abortus

Open Vld kan leven met uitstel abortuswet

Open Vld-fractieleider Egbert LachaertBeeld BELGA PHOTO DIRK WAEM

Schuift het parlement de stemming over de soepelere abortuswet voor zich uit? De fractieleiders hakken vandaag de knoop door. Open Vld kan leven met uitstel. “We willen de formatie niet bemoeilijken.”

In principe kan de versoepeling van de abortuswet morgen (donderdag) al gestemd worden door het voltallige parlement. De belangrijkste wijziging is dat een zwangerschap onderbroken kan worden tot 18 weken na de bevruchting, in plaats van na 12 weken nu. Het voorstel werd al twee keer goedgekeurd door de commissie Justitie. De Raad van State, die nagaat of de wet juridisch waterdicht is, had nauwelijks opmerkingen, zo bleek eind vorige week. Daarmee zijn alle obstakels van de baan.

Maar komt het deze week al zover? De fractieleiders zitten vandaag samen om de verdere planning te bespreken. Open Vld-fractieleider en kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert geeft alvast aan dat zijn partij kan leven met uitstel. Wat hem betreft kan het wetsvoorstel opnieuw besproken worden in de commissie. “Zo krijgen we niet het verwijt dat we hier hals overkop mee willen doorgaan”, zegt hij. “CD&V moet de kans krijgen haar argumenten volledig uit de doeken te doen. En we willen de formatiegesprekken niet bemoeilijken.” 

De versoepeling van de wet ligt bijzonder gevoelig. Toen liberalen, socialisten en groenen eind vorig jaar doorzetten met het wetsvoorstel, voelden CD&V en N-VA zich gebruuskeerd. Ze vonden dat het debat niet ten gronde is gevoerd. Het was destijds een van de redenen waarom de christen-democraten weigerden mee te stappen in de poging van toenmalig informateur Paul Magnette (PS) om een paars-groene regering op de been te brengen. Het is een breekpunt voor CD&V bij de verdere onderhandelingen, zo gaf voorzitter Joachim Coens al verschillende keren aan. 

Lachaert blijft voorstander van de versoepeling, maar wil CD&V nu de nodige ruimte geven. Groenen en socialisten van hun kant kunnen leven met een “technisch uitstel”. Na de opmerkingen door de Raad van State, is nog een (beperkte) verfijning van de wet nodig, via een amendement. Het gebeurt vaker dat zo’n amendement verder in de commissie besproken wordt, wat neerkomt een vertraging van minstens twee weken. “Maar het is uitgesloten dat dit op lange baan wordt geschoven”, waarschuwt sp.a-fractieleider Meryame Kitir. CD&V heeft al laten weten dat de partij amendementen zal blijven indienen om de wet bij te sturen.