Direct naar artikelinhoud
AfghanistanUpdate

Taliban doden 16 soldaten en 4 politiemensen in Afghanistan, VS reageren met luchtaanvallen

Taliban doden 16 soldaten en 4 politiemensen in Afghanistan, VS reageren met luchtaanvallen
Beeld AFP

In de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn bij twee aanvallen van de taliban minstens twintig leden van de veiligheidsdiensten om het leven gekomen. Dat is door lokale overheden meegedeeld. De aanvallen komen er nauwelijks vijf dagen nadat de taliban en de VS in Qatar een akkoord hadden ondertekend over een beëindiging van de oorlog in Afghanistan. Het Amerikaanse leger heeft intussen in de Afghaanse provincie Helmand, in het zuidwesten van het land, luchtaanvallen uitgevoerd. 

en

Bij een aanval op een militaire basis in de stad Kunduz werden zestien leden van het Afghaanse leger gedood door de taliban, zo melden de provincieraadsleden Fawzia Yaftali en Safiullah Amiri.

Een andere aanval kostte in dezelfde stad het leven aan vier politiemensen. Eén agent raakte gewond.

Het geweld in Afghanistan was vorige week fors afgenomen na een tijdelijke wapenstilstand waarmee de taliban hadden ingestemd. Dat was een van de voorwaarden voor de ondertekening van een vredesakkoord met Washington. Sinds het aflopen van die wapenstilstand zijn de taliban opnieuw aanvallen beginnen uitvoeren, maar enkel op Afghaanse troepen.

De taliban hadden duidelijk gemaakt dat er geen definitief einde van het geweld zou komen zolang er geen intra-Afghaans akkoord wordt gesloten. Onenigheid over het vrijlaten van 5.000 gevangenen vormt momenteel nog een struikelblok bij die gesprekken.

Luchtaanval

Het Amerikaanse leger heeft in de Afghaanse provincie Helmand, in het zuidwesten van het land, luchtaanvallen op de taliban uitgevoerd. Dat heeft een legerwoordvoerder meegedeeld.

De luchtaanvallen waren bedoeld om een aanval van de taliban op Afghaanse troepen in Nahr-e Saraj tegen te houden, zegt kolonel Sonny Leggett, de woordvoerder van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, op Twitter. Hij heeft het over een “defensieve” actie van het Amerikaanse leger.