© Jan Van der Perre

Speurders getuigen over onderzoek en camerabeelden: “Postuur en manier van bewegen lijken op die van Branko en Daniël”

In de zaak over de roofmoord op Leopoldine De Decker hebben de onderzoekers woensdag getuigd over de camerabeelden uit het onderzoek. Zowel beelden van een vechtpartij in het Mechelse als opnamen van een vergelijkend onderzoek tussen de verdachten en de beelden van de nachtwinkel wijzen in de richting van Branko en Daniël, die zelf alle betrokkenheid blijven ontkennen.

Maaike Floor

Acht dagen na de roofmoord op Leopoldine De Decker, toen de politie nog geen spoor had naar mogelijke daders, was er aan de McDonald’s in Mechelen een vechtpartij die door bewakingscamera’s werd gefilmd. Zowel Branko als Daniël waren daarbij aanwezig. Daniël kreeg het aan de stok met een andere man. Nadat hij eerst zelf in het gezicht was geslagen, haalde Daniël zelf stevig uit met zijn rechter arm. Niet onbelangrijk, want zelf beweert hij dat hij nooit met Pieter op prospectie naar het huis van Leopoldine De Decker had kunnen gaan omdat hij door een ongeval geblesseerd was aan zijn rechterarm, waardoor hij geen auto kon rijden. Eens flink uithalen kon dus wel. “Ik had gedronken”, gaf hij daar eerder deze week als reden voor.

© Jan Van der Perre

Op diezelfde beelden van de vechtpartij is een zwarte BMW te zien. Pieter beweert dat Daniël en hij die prospectie deden in diens zwarte BMW. “Tijdens het onderzoek viel het ons op dat Daniël zo veel mogelijk onder die zwarte BMW uit probeerde te komen”, verklaarde een rechercheur. Daniëls moeder deed volgens de onderzoekers verwoede pogingen om een alibi voor haar zoon aan te brengen. Eerst met een bewijs dat hij naar de kinesist zou zijn geweest die avond en erna met mails dat ze die avond twee appartementen voor haar gingen bekijken. Bij de kinesist was hij die avond niet geweest en ook het andere alibi was niet sluitend.

Wat de speurders opviel aan de opnames van de nachtwinkel in de buurt van het huis van Leopoldine op de avond van de feiten, is dat de schoenen die de twee mannen op de camerabeelden dragen wel heel erg lijken op de schoenen die Branko en Daniël dragen op politiefoto’s uit diezelfde periode. De bewuste schoenen werden overigens nooit teruggevonden.

Ruzie over reconstructie

De lichaamshouding van Branko en Daniël en hun manier van bewegen komt volgens de onderzoekers ook overeen met die van de twee mannen op de camerabeelden van de nachtwinkel. In juni 2015 werd de twee verdachten gevraagd om in de Lange Lobroekstraat op de stoep te wandelen om die beelden erna te kunnen vergelijken met de camerabeelden. “Ik moest zo wandelen, maar zo wandel ik normaal niet”, zei Branko. “We lieten hen ook spontaan wandelen, ook dat namen we mee in onze analyse”, reageerde de speurder.

© Jan Van der Perre

De advocaten van Branko en Daniël hadden heel wat aan te merken op deze reconstructie van het ‘loopje’ van hun cliënten. “De gedragen kleding klopte totaal niet. Dit gebeurde pas twee jaar na de feiten, de vraag is hoe betrouwbaar dit is en we waren hier ook graag bij geweest.”

Volgens zijn advocaat was Daniël in de twee jaar na de feiten vermagerd, terwijl de politie vaststelt dat hij tijdens de bewuste reconstructie juist meer spiermassa had gekweekt. Branko en Daniël zelf leken de discussie wel amusant te vinden.

Gezicht volledig bedekt met tape

Ook de wetsdokter kwam woensdag getuigen. Christel Demeyere verklaarde dat het slachtoffer gestorven is omdat haar volledige gezicht was ingewikkeld met ducttape. Daardoor kon ze niet meer ademen. Haar gezicht was helemaal rood-paars en gezwollen. De hulpdiensten hadden de ducttape verwijderd in de hoop dat ze nog zou leven, maar dat was niet het geval. “Ook rond haar enkels en polsen zat tape”, vertelde wetsdokter Christel Demeyere. “Aan de rechterkant van haar hoofd had ze kneusletsels, maar die waren niet dodelijk. Op het moment dat ik het slachtoffer onderzocht, was ze ongeveer tien tot twaalf uur eerder overleden.”

Ondertussen is de planning van de getuigenverhoren al zo uitgelopen dat de kans groot is dat de zaak volgende week vrijdag nog niet afgelopen is.

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER