“Ik wil aan mezelf bewijzen dat de ziekte niet zal winnen”, zegt John Bonrath. © JEFFREY GAENS

Parkinsonpatiënt John beklimt in september Kilimanjaro

John Bonrath (53) vocht een jaar tegen leukemie en bleek drie jaar later ook Parkinson te hebben. Maar hij blijft niet bij de pakken zitten en beklimt in september de Kilimanjaro. “Ik laat de ziekte niet winnen.”

Sarah Rummens

“Proficiat, u overwon kanker. Maar u zult wel met de ziekte van Parkinson moeten leven.” Dit nieuws kreeg John Bonrath (53) uit Maasmechelen op 15 februari vorig jaar. “Ik zal die dag nooit vergeten. De uitslag van het onderzoek was een klap in mijn gezicht. De zoveelste”, vertelt John.

In 2015 kreeg hij de diagnose leukemie. Die ziekte overwon hij na een zware behandeling met onder meer chemotherapie. “Een hels jaar”, noemt John het. “Ik kon helemaal niets. Van de tafel naar de zetel gaan voelde als een marathon.” Hij was altijd sportief geweest, en nu bewegen een opgave werd, doofde zijn levenslust uit. Daarbovenop overleed zijn vader datzelfde jaar aan slokdarmkanker, hij had de diagnose op dezelfde dag als John gekregen. “Ik kwam in een zware depressie terecht, maar ben er door de steun van mijn familie toch bovenop geraakt”, zegt de Maasmechelaar.

Vorig jaar, drie jaar nadat hij de leukemie overwonnen had, werd John plots ziek tijdens een vakantie in Mallorca. Zware vermoeidheid en een stekende pijn in zijn benen lieten de dokters het ergste vermoeden. “Ze vreesden dat de kanker was uitgezaaid. Met een bang hart heb ik een aantal tests laten afnemen. Maar die uitslag had ik echt niet verwacht: Parkinson. Toen heb ik me toch afgevraagd: waarom gebeurt dit allemaal met mij? Mijn leven lijkt wel een heel slechte B-film.”

Kilimanjohnro

Maar John weigert zich door zijn ziekte te laten beperken. Zo besloot hij om in september naar de top van de Kilimanjaro in Tanzania te wandelen, een berg van liefst 5.895 meter hoog. Dat doet hij niet alleen, zijn vriendin Carine Germain en vrienden Johan Gerets en Esther Vandermeulen vergezellen hem. Of hij de klim zal aankunnen, daar twijfelt hij niet aan. Maar er is wel iets anders dat hem dwarszit. “Ik ben nog niet volledig kankervrij verklaard en mijn vorige bloedwaarden waren niet goed. Die Parkinson zal me niet tegenhouden, maar als de kanker terugkomt, mag ik niet vertrekken.”

Toch blijft John moedig plannen maken. Zo heeft het viertal de vzw Kilimanjohnro opgestart, waar ze geld inzamelen om de reis naar Tanzania te financieren. Maar het grootste deel van de opbrengst zal naar de Parkinson Liga gaan. “Ik wil aan mezelf bewijzen dat ik de ziekte niet laat winnen. Dat we hierdoor ook anderen zullen helpen, is een prachtig extraatje”, aldus John.

John heeft door zijn ziektes iets heel belangrijks geleerd, zegt hij. “Als je fysiek achteruitgaat, heb ik één advies om je geest gezond te houden: blijf in beweging! Gewoon een ommetje maken in de tuin doet al wonderen. In beweging blijven en de steun van vrienden en familie zorgen ervoor dat mijn ziekte ook niet mijn hoofd aantast.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer