Direct naar artikelinhoud
Het weer

KMI waarschuwt met ‘code geel’ voor wateroverlast door hevige regen

Beeld ter illustratie.Beeld ANP

Het is vandaag zwaarbewolkt met regen, die in de loop van de dag intenser wordt. Het KMI kondigt vanaf 15 uur code geel af in heel het land vanwege mogelijke wateroverlast. Ook het weekend blijft regenachtig.

, en

Bij ‘code geel’ wordt veel regen verwacht: ofwel intense buien ofwel aanhoudend veel regen. Dit kan aanleiding geven tot plaatselijke wateroverlast in regio’s die daar gevoelig voor zijn. Het verkeer kan plaatselijk gehinderd worden. “Wees waakzaam”, waarschuwt het weerinstituut.

Vandaag liggen de maxima tussen 4 en 9 graden, met in de meeste streken een matige zuid- tot zuidoostenwind. Aan de zee wordt de wind tegen de avond vrij krachtig. In de nacht van donderdag op vrijdag valt er eerst op veel plaatsen matige regen, vooraleer die wegtrekt richting Nederland en Duitsland. Ook later in de nacht zijn er nog perioden van regen of buien. 

In Hoog-België neemt de neerslag geleidelijk een winters karakter aan met tegen vrijdagochtend mogelijk een accumulatie van enkele centimeters sneeuw. De wind draait overal naar west tot noordwest en wordt overwegend matig, aan zee en op de Ardense Hoogten soms vrij krachtig. De minima liggen tussen -1 graad in de Hoge Venen en 6 graden aan zee.

Vrijdag is het vaak bewolkt met buien, in Hoog-België soms met winters karakter. De maxima liggen tussen 3 graden in de Hoge Venen en 8 graden in het centrum van het land. Er waait een matige en aan zee vrij krachtige noordwestelijke wind met rukwinden tot 50 à 60 kilometer per uur. 

Ook het weekend blijft regenachtig. Zaterdag wisselen opklaringen en bewolkte perioden elkaar af en kunnen er in de loop van de dag enkele buien vallen, met maxima van 4 tot 9 graden. 

Zondag trekt in eerste instantie een vrij actieve regenzone van west naar oost over het land, later op de dag gevolgd door opklaringen en buien. Er zijn opnieuw rukwinden mogelijk tot 50 à 60 kilometer per uur.