Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA).
Volledig scherm
Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA). © BELGA / James Arthur Gekiere

“Taaltest zoals minister Weyts voor de geest haalt, is veel te vroeg”

"Een taaltest zoals Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) voor de geest haalt, op het einde van de kleuterklassen en voor het eerste jaar lager onderwijs komt veel te vroeg." Dat zegt onderwijs- en taalverwervingsexpert prof. dr. Alex Housen van de VUB. "Er zijn geen betrouwbare en valide taaltests met predicatieve waarde voor die leeftijdscategorie.”

11 reacties

  • jaak Peeters

    4 jaar geleden
    Een taaltest dient niet op uit te sluiten, want dat mag niet, maar wel om het niveau te bepalen, wat de leerkracht zal helpen.
  • Bert Verplanken

    4 jaar geleden
    Dus als ik goed lees dan is er ook geen test die volledig uitsluit dat vroege taaltesten wel degelijk werken?
  • Tanja Vos

    4 jaar geleden
    Hoe kan je maan, roos, vis leren schrijven en lezen als je niet weet wat het is?
  • Peter Viaene

    4 jaar geleden
    Als kind heb ik door omstandigheden in het buitenland in het Engels gestudeerd. Een korte spoedcursus was daarbij de enige voorbereiding. In de logica van minister Weyts zou dit dus onmogelijk zijn terwijl ik in de praktijk door het contact met de andere kinderen na een aantal maanden vlot meekon.
  • Emi Hergersberg

    4 jaar geleden
    Ik vind de taaltest een uitstekend idee. Ouders hebben 6 jaar tevoren al tijd genoeg om met hun kind het Nederlands te oefenen. Het zal voor sommigen altijd "te vroeg" blijven. Deze maatregel kan alleen maar de kwaliteit van de lagere school bevorderen en de leraarstaak nieuwe zin geven.